Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skola undervisar med munnen full av gröt

- 29/11/2012, 16:21 -
Skolor i Simrishamn undervisar i skånska kulturarv och skånska dialekten.
1 av 2

Skolor i Simrishamn undervisar i skånska kulturarv och skånska dialekten.

Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

I lektionerna lär sig eleverna om skånsk kultur, konst och natur, samt skånska ord. Bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2

I lektionerna lär sig eleverna om skånsk kultur, konst och natur, samt skånska ord. Bilden har inget med artikeln att göra.

Annette Friberg /SCANPIX

Förra året gick Socialdemokraternas förslag om undervisning i skånska igenom hos barn- och ungdomsnämnden i Simrishamn. Nyheter24 har pratat med en av skolorna för att få en bild av hur en lektion i skånska kan låta.

SIMRISHAMN. I Sverige betraktas ofta skånskan som den dialekt som skiljer sig mest från det svenska språket. Många icke-skåningar tycker att den är ful och att det låter som munnen är full av gröt. Därför kanske det kan vara förvånande för många icke-skåningar att skolor i Simrishamn faktiskt undervisar i dialekten och skånska kulturarv.

För två år sen lämnade Socialdemokraterna i Simrishamn in ett förslag till barn- och utbildningsnämnden i kommunen om att skolor skulle undervisa klasser i den skånska dialekten och det skånska kulturarvet. Den skånska dialekten har blivit listad som utrotningshotad enligt FN-organet Unesco, och det var detta som var bakgrunden till Socialdemokraternas förslag, skriver Ystads Allehanda.

Förra året blev det hela verklighet. Det är inget krav på att skolorna ska undervisa i ämnet, men de uppmanas till det. Nyheter24 har pratat med Christina Bergqvist, rektor för Skolområde Nord i Simrishamn, som består av sex olika skolor.

– Vi arbetar med barnens närmiljö och vi tycker därför det är viktigt att barnen lär sig om platsen de kommer från. Vi undervisar i den skånska dialekten och det skånska kulturarvet på Österlen, säger hon till Nyheter24.

En av de sex skolorna har dessutom satt upp ett litet museum i skolan där föremål med ett skånskt ursprung och skånskt värde ställs ut. När det kommer till själva lektionerna i den skånska dialekten så utförs dessa inte på ett sätt som man kanske tror.

– Sjävla lärdomen om skånska ord och dess betydelser vävs in i lektionerna om kulturarvet. Det utförs alltså inte på samma sätt som lektioner i svenska och engelska, som många trott, säger Christina Bergqvist.

Själva lektionerna belyser, enligt Bergqvist, skånsk konst, kultur och natur. Ofta i former av olika tema-arbeten. Undervisningen sker både i förskolor och grundskolor, på både låg och mellanstadiet, samt högstadiet.