Söndag 27 Nov
Stockholm

Skola undervisar med munnen full av gröt

Skolor i Simrishamn undervisar i skånska kulturarv och skånska dialekten.
1 av 2
Skolor i Simrishamn undervisar i skånska kulturarv och skånska dialekten. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
I lektionerna lär sig eleverna om skånsk kultur, konst och natur, samt skånska ord. Bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
I lektionerna lär sig eleverna om skånsk kultur, konst och natur, samt skånska ord. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Annette Friberg /SCANPIX

Förra året gick Socialdemokraternas förslag om undervisning i skånska igenom hos barn- och ungdomsnämnden i Simrishamn. Nyheter24 har pratat med en av skolorna för att få en bild av hur en lektion i skånska kan låta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Några skånska ord

Abekatt - Härmapa

Hällörad - Religiös

Lomma - Ficka

Flabb - Mun

Flabba - Skratta

Fleude - Grädde

Flua - Fluga

Främmad - Främmande

Galen - Arg, förbannad

Gava - Gapa, gäspa

Genbo - granne

Gida - Orka

Glyttigt - Barnsligt, löjligt

Lase - Trasa

Rälig - Ful, hemsk, äcklig

Skrofs - Det sista som finns längst ner i chipspåsen

För fler skånska ord, kolla här.

SIMRISHAMN. I Sverige betraktas ofta skånskan som den dialekt som skiljer sig mest från det svenska språket. Många icke-skåningar tycker att den är ful och att det låter som munnen är full av gröt. Därför kanske det kan vara förvånande för många icke-skåningar att skolor i Simrishamn faktiskt undervisar i dialekten och skånska kulturarv.

För två år sen lämnade Socialdemokraterna i Simrishamn in ett förslag till barn- och utbildningsnämnden i kommunen om att skolor skulle undervisa klasser i den skånska dialekten och det skånska kulturarvet. Den skånska dialekten har blivit listad som utrotningshotad enligt FN-organet Unesco, och det var detta som var bakgrunden till Socialdemokraternas förslag, skriver Ystads Allehanda.

Förra året blev det hela verklighet. Det är inget krav på att skolorna ska undervisa i ämnet, men de uppmanas till det. Nyheter24 har pratat med Christina Bergqvist, rektor för Skolområde Nord i Simrishamn, som består av sex olika skolor.

– Vi arbetar med barnens närmiljö och vi tycker därför det är viktigt att barnen lär sig om platsen de kommer från. Vi undervisar i den skånska dialekten och det skånska kulturarvet på Österlen, säger hon till Nyheter24.

En av de sex skolorna har dessutom satt upp ett litet museum i skolan där föremål med ett skånskt ursprung och skånskt värde ställs ut. När det kommer till själva lektionerna i den skånska dialekten så utförs dessa inte på ett sätt som man kanske tror.

– Sjävla lärdomen om skånska ord och dess betydelser vävs in i lektionerna om kulturarvet. Det utförs alltså inte på samma sätt som lektioner i svenska och engelska, som många trott, säger Christina Bergqvist.

Själva lektionerna belyser, enligt Bergqvist, skånsk konst, kultur och natur. Ofta i former av olika tema-arbeten. Undervisningen sker både i förskolor och grundskolor, på både låg och mellanstadiet, samt högstadiet. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.