Skolor i Simrishamn undervisar i skånska kulturarv och skånska dialekten.
1 av 2
Skolor i Simrishamn undervisar i skånska kulturarv och skånska dialekten. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
I lektionerna lär sig eleverna om skånsk kultur, konst och natur, samt skånska ord. Bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
I lektionerna lär sig eleverna om skånsk kultur, konst och natur, samt skånska ord. Bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Annette Friberg /SCANPIX

Skola undervisar med munnen full av gröt

Förra året gick Socialdemokraternas förslag om undervisning i skånska igenom hos barn- och ungdomsnämnden i Simrishamn. Nyheter24 har pratat med en av skolorna för att få en bild av hur en lektion i skånska kan låta.


Några skånska ord

Abekatt - Härmapa

Hällörad - Religiös

Lomma - Ficka

Flabb - Mun

Flabba - Skratta

Fleude - Grädde

Flua - Fluga

Främmad - Främmande

Galen - Arg, förbannad

Gava - Gapa, gäspa

Genbo - granne

Gida - Orka

Glyttigt - Barnsligt, löjligt

Lase - Trasa

Rälig - Ful, hemsk, äcklig

Skrofs - Det sista som finns längst ner i chipspåsen

För fler skånska ord, kolla här.

SIMRISHAMN. I Sverige betraktas ofta skånskan som den dialekt som skiljer sig mest från det svenska språket. Många icke-skåningar tycker att den är ful och att det låter som munnen är full av gröt. Därför kanske det kan vara förvånande för många icke-skåningar att skolor i Simrishamn faktiskt undervisar i dialekten och skånska kulturarv.

För två år sen lämnade Socialdemokraterna i Simrishamn in ett förslag till barn- och utbildningsnämnden i kommunen om att skolor skulle undervisa klasser i den skånska dialekten och det skånska kulturarvet. Den skånska dialekten har blivit listad som utrotningshotad enligt FN-organet Unesco, och det var detta som var bakgrunden till Socialdemokraternas förslag, skriver Ystads Allehanda.

Förra året blev det hela verklighet. Det är inget krav på att skolorna ska undervisa i ämnet, men de uppmanas till det. Nyheter24 har pratat med Christina Bergqvist, rektor för Skolområde Nord i Simrishamn, som består av sex olika skolor.

– Vi arbetar med barnens närmiljö och vi tycker därför det är viktigt att barnen lär sig om platsen de kommer från. Vi undervisar i den skånska dialekten och det skånska kulturarvet på Österlen, säger hon till Nyheter24.

En av de sex skolorna har dessutom satt upp ett litet museum i skolan där föremål med ett skånskt ursprung och skånskt värde ställs ut. När det kommer till själva lektionerna i den skånska dialekten så utförs dessa inte på ett sätt som man kanske tror.

– Sjävla lärdomen om skånska ord och dess betydelser vävs in i lektionerna om kulturarvet. Det utförs alltså inte på samma sätt som lektioner i svenska och engelska, som många trott, säger Christina Bergqvist.

Själva lektionerna belyser, enligt Bergqvist, skånsk konst, kultur och natur. Ofta i former av olika tema-arbeten. Undervisningen sker både i förskolor och grundskolor, på både låg och mellanstadiet, samt högstadiet. 

/
/
/
/
Senaste nytt

Forskare förklarar: Därför ljuger AI:n

Stort lyft för USA-diesel till Europa

Leveranserna av dieselprodukter från USA till Europa skjuter i höjden i december. De beräknas lyfta till 290 000 fat per dag, enligt analysföretaget Kpler. Det skulle vara den högsta leveransvolymen sedan 2018, visar en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Här är årets största börsfloppar för småsparare

Har investeringarna gått helt fel under 2023? Då är det högst sannolikt att du äger några av de här aktierna. Här är nämligen årets mardrömsportfölj för småsparare.

Nio EL6 provkörd – bästa kinesiska elbilen just nu?

1 timme sedan
Nio är ett i raden av kinesiska märken som tågat in på den svenska marknaden. Märkets första entré på den europeiska marknaden var i grannlandet Norge med el-suven ES8. Nu består utbudet emellertid av flera alternativ och senast ut är EL6.

Här är svenskarnas julfavoriter på Systembolaget – de dryckerna är de mest köpta

1 timme sedan
Vilka alkoholhaltiga drycker sträcker sig svenskarna efter mest inför julens festligheter egentligen? Nyheter24 har kikat närmare på hur försäljningen hos Systembolaget såg ut förra året.

Fagersta: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.