Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny drinkpinne upptäcker droger

- 30/11/2012, 14:27 -
Pinnen ska ändra färg om drinken skulle innehålla någon drog.
1 av 2

Pinnen ska ändra färg om drinken skulle innehålla någon drog.

Drinkpinnen kan komma att förändra framtiden för krogmiljön.
2 av 2

Drinkpinnen kan komma att förändra framtiden för krogmiljön.

Jurek Holzer/SVD/SCANPIX

Efter att en vän till tre tjejer från Helsingborg blivit drogad på krogen och råkat illa ut, bestämde sig de tre för att komma på en lösning på problemet. Svaret blev drinkpinnen som kan komma att förhindra våldtäkter.

HELSINGBORG. Ett av de vanligaste problemen ute i dagens krogmiljö är de många droger som florerar bland besökarna. Oftast tas drogerna frivilligt. Men då och då händer även det mer otäcka: när någon lägger ett okänt preparat i någon annans glas.

Just detta problem var något som fick tre tjejer från Helsingborg att tänka om för att finna en lösning på problemet.

Efter att en vän till Sandra Jönson, Hanna Johansson och Jonna Karlsson blivit drogad på krogen och råkat illa ut kläckte de unga tjejerna en idé som kan komma att förändra krog-Sverige och kanske även krog-världen. De arbetar nämligen på att fram en drinkpinne som avsöljar om drinken innehåller droger.

– Vår tanke är att ta fram en drinkpinne som skiftar färg om någon har lagt rohypnol, GHB eller ketamin i glaset. Det är droger som gör att man blir helt utslagen, säger Jonna Karlsson, till Sydsvenskan.

Jonna Karlsson läste "Ung företagsamhet" på gymnasiet och ville ta fram en idé som de kunde bygga ett företag kring. Ett år senare sökte de till TV4:s nya program, "Uppfinnarna", där folk från hela Sverige får en chans att visa upp sina uppfinningar och tävla om en halv miljon kronor.

– Vi ville lösa ett vardagsproblem, något man skulle ha nytta av. Ungefär samtidigt fick vi reda på att en vän blivit ofrivilligt drogad på krogen och råkat illa ut. 

– Så vi pratade om hur man skulle kunna förhindra det, säger Jonna Karlsson.

Våldtagna människor kommer fram

När de tre tjejerna berättat om idén på mässor och liknande evenemang har det hänt att kvinnor kommit fram, gråtit och berättat om när de fått droger i drinken och senare blivit våldtagna. Få av dem vill anmäla övergreppen eftersom minnesbilden ofta är suddig.

– Vissa har blivit sexuellt utnyttjade och känner skuld, trots att de inte kunnat göra något annorlunda.

Tjejerna tror stenhårt på idén och tror att den kan bli början på en stor föränding.

– Drinkpinnen är ett alternativ, eftersom det är svårt att testa om man blivit drogad. Man tror kanske att man bara är lite för full, säger Jonna Karlsson.

Hur det går i "Uppfinnarna" och om de har en chans att vinna får Jonna Karlsson inte avslöja, men hon hoppas att drinkpinnen ska finnas ute på krogar, barer och restauranger redan till nästa år, skriver Sydsvenskan.