Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skräckpizzerian – en dog och 26 blev sjuka

Enligt preliminära prover kan smittan spåras till pizzerians pizzasallad.
1 av 3

Enligt preliminära prover kan smittan spåras till pizzerians pizzasallad.

SCANPIX SWEDEN

Personen som avled hade en grundsjukdom sedan tidigare som blev värre av matförgiftningen.
2 av 3

Personen som avled hade en grundsjukdom sedan tidigare som blev värre av matförgiftningen.

SCANPIX SWEDEN

Ägaren säger att händelsen är sorglig.
3 av 3

Ägaren säger att händelsen är sorglig.

SCANPIX SWEDEN

Nyheter | 14/12/2012 08:14

Pizzeriabesöket blev en mardröm. 27 personer insjuknade i magsjuka och en person dog i sviterna av sjukdomen. – Det är sorgligt, säger ägaren.

SUNDSVALL. Efter att ha besökt en pizzeria i mitten av november insjuknade flera gäster. Sammanlagt drabbades 27 personer av noroviruset som ligger bakom vinterkräksjukan.

Efter provtagning hittades ett virus i deras avföring som kunde spåras till pizzasalladen från pizzerian i centrala Sundsvall. En av gästerna blev så pass sjuk att personen avled några dagar efter restaurangbesöket. 

Personen var sjuk sedan innan

Hans Boman, smittskyddsläkare på länssjukhuset i Sundsvall, berättar att personen troligtvis dog av snabb uttorkning.

– Personen led av en allvarlig grundsjukdom, säger han till Sundsvalls Tidning.

Ägaren kan ha serverat gammal sallad

Den berörda pizzerian har fortfarande öppet. Ägaren menar att händelsen är "sorglig" och att de kan ha serverat sallad som stått sedan dagen innan. Men han försäkrar att ingen av de anställda varit sjuk.

– Jag tror att smittan har kommit från någon gäst, säger han till Sundsvalls Tidning.

"Smittan kan spridas på olika sätt"

Under fredagen ska händelsen diskuteras av miljökontoren i länet, smittskyddsläkare och länsveterinär. Samtidigt väntar man på de slutgiltiga provsvaren från Smittskyddsinstitutet.

– Smittan kan spridas på olika sätt. Den kan komma från personal som förorenat livsmedlet i tillagningen, men också från gäster som slarvat med handhygienen. Dessutom kan smitta ske via luften, genom en person som lider av kräkningar, säger smittskyddsläkaren Hans Boman till Sundsvalls Tidning.