Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bagges pudel duger inte: "En förlegad människosyn"

- 16/01/2013, 11:27 -
Laila Bagge Wahlgren kritiseras hårt av flera organisationer.
1 av 4

Laila Bagge Wahlgren kritiseras hårt av flera organisationer.

Pontus Lundahl / SCANPIX

Bagge i Let's Dance.
2 av 4

Bagge i Let's Dance.

Maja Suslin / SCANPIX

Här gäst hos Muf med Per Schlingmann.
3 av 4

Här gäst hos Muf med Per Schlingmann.

Faksimil Youtube

Yvonne Borg, Stadsmissionen.
4 av 4

Yvonne Borg, Stadsmissionen.

Björn Rasmussen / Stadsmissionen

Teveprofilen Laila Bagge Wahlgren får nu ännu hårdare kritik efter sina inlägg om hemlösa och mobiltelefoner. "Det är inte direkt som att äta belugakaviar", säger Aaron Israelson på tidningen Faktum.

STOCKHOLM. Hennes inlägg om "välbärgade hemlösa" har fått många att bli upprörda. Pudel eller ej, stormen har inte dragit förbi för teveprofilen Laila Bagge Wahlgren. Nu sågas hon av personer som jobbar mycket nära hemlösa i Sverige.

– Det är så bottenlöst dumt, att man skulle vara rik bara för att man har en mobil. Exempelvis så vet jag ingen av våra försäljare som inte har en mobil. Det är inte som att äta belugakaviar direkt, säger Aaron Israelson, chefredaktör på de hemlösas tidning Faktum i Göteborg och Skåne, till Nyheter24.

Även Stockholms Stadsmission, som dagligen jobbar med hemlösa, tar illa upp av inläggen.

– Jag vet inte om hon förstår vad hon säger. Det är fördummande, okunnigt och tecken på en förlegad människosyn, säger Yvonne Borg, kommunikationschef, till Nyheter24.

Enligt Stadsmissionen har 60 procent av alla hemlösa barn som de måste kunna hålla kontakt med och det är vanligt att företag skänker olika hjälpmedel (till exempel telefon och SL-kort) i stället för pengar.

"Pengarna räckte med nöd och näppe till"

Ett klipp från valrörelsen 2010 visar hur Bagge Wahlgren själv berättar om hur hon växt upp under fattiga förhållanden. I ett program producerat av Moderata ungdomsförbundet är hon gäst med förre statssekreteraren Per Schlingmann och statsminister Fredrik Reinfeldt.


– Jag kommer från en liten stad och är uppvuxen i en stor familj. Mamma och pappa jobbade stenhårt och jag kan säga att de pengarna räckte precis med nöd och näppe till mat och hyra, berättar hon i klippet.

Hon pratar om varför hon kommer att rösta på Moderaterna och tar upp sin egen bakgrund.

– Jag hade jättesvårt att få jobb och sökte verkligen på alla håll och kanter. Så jag insåg att om ingen vill satsa på mig får jag satsa på mig själv. Det var då jag startade mitt första bolag. Jag har varit företagare i hela mitt liv och aldrig varit anställd. Då tycker jag att man borde få en belöning ju mer man arbetar och orkar och så. Det borde belönas helt enkelt, säger hon i klippet om varför hon ska rösta på partiet.

Starka reaktioner

"Gissa om jag tappar hakan när den ”hemlösa” mannen tar fram en mobiltelefon som ringer och svarar i den!!! Vem fan har råd med en mobiltelefon om man är hemlös och sitter i och tigger på gatan??? Om man har råd att ha en mobiltelefon så känns det inte direkt trovärdigt att sitta med knäppta händer och be om pengar på sina bara knän med en skylt där det står hemlös!", skrev Bagge Wahlgren på sin blogg på tisdagskvällen

Inlägget ledde snabbt till starka reaktioner, exempelvis på Twitter.

"Skapar ett hårdare samhällsklimat"

Israelson tycker att reaktionerna varit positiva - de flesta som har reagerat har kritiserat Bagge Wahlgren. Men han menar att det är en vanlig uppfattning att misstro de som står och ber om pengar på gatorna.

– Vem skulle välja att stå så om man inte hade ett behov av att samla in pengar? frågar han sig.

Att dela in personer i "hemlösa" och "riktiga hemlösa" är farligt, anser han.

– Det skapar ett hårdare samhällsklimat där man inte tror på folk i utsatta situationer. Och som offentlig person har man ett ansvar att inte vräka ur sig vad som helst. Folk kan tro på det, säger Israelson.

"Mannen satt med knäppta händer och bad på knä de förbipasserande att skänka pengar, men när telefonen ringde så var det som om han blev en annan person och det var då lätt för mig att dra slutsatsen att han spelade teater", skrev Bagge Wahlgren i ett nytt inlägg på onsdagsmorgonen där hon först försökte be om ursäkt.