Snart kan köttet bli dyrare.
1 av 2
Snart kan köttet bli dyrare. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Dags att byta ut färsen?
2 av 2
Dags att byta ut färsen? - Foto: Jim Cole / AP / SCANPIX

Kött kan få extraskatt

Jordbruksverket vill att svenskar ska äta mindre kött. Så de föreslår en höjd koldioxidskatt för köttprodukter.


Svenskarnas köttätande

400 gram kött i veckan är svenskens normala konsumtion av rött kött, men männens 500 gram per vecka drar upp siffran.

När det gäller vitt kött, exempelvis kyckling, äter Sverige fortfarande minst av alla europeiska länder. Det börjar dock bli allt vanligare.

STOCKHOLM. Snart kan oxfilén eller fredagstacon bli dyrare. Jordbruksverket föreslår nämligen en höjd koldioxidskatt på kött, visar en rapport från myndigheten på tisdagen.

– Den viktigaste slutsatsen är att man ska äta mindre kött, säger Gabriella Cahlin, chef för marknadsavdelningen på Jordbruksverket, till Dagens Nyheter.

87 kilo om året

Flera gånger har det larmats om att köttkonsumtionen i Sverige är för hög för att vara hållbar, exempelvis ur miljösynpunkt. Trots det äter vi bara mer och mer kött för varje år som går. 87 kilo per person slutade det på 2012 - nu hoppas Jordbruksverket på en minskning.

– Vår prognos för i år säger 85 kilo, så det är positivt. Men det blir också första gången sedan 90-talet som vi ser en minskning, säger Cahlin.

Mer utländskt

Andelen av köttkonsumtionen som är svenskproducerat kött har dock minskat med åren. Trots att Sverige är bättre än många andra länder när det kommer till just kött utgör utländsk kött 44 procent av den totala konsumtionen.

Extraskatten kan bli i form av en schablonskatt för hur mycket utsläpp varje kilo kött står för, men myndigheten har inget färdigt förslag. I stället vill man lyfta frågan och kunna diskutera fram en lösning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rejält vinstlyft för SEB

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.