Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kött kan få extraskatt

- 22/01/2013, 07:41
Snart kan köttet bli dyrare.
1 av 2

Snart kan köttet bli dyrare.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Dags att byta ut färsen?
2 av 2

Dags att byta ut färsen?

Jim Cole / AP / SCANPIX

Jordbruksverket vill att svenskar ska äta mindre kött. Så de föreslår en höjd koldioxidskatt för köttprodukter.

STOCKHOLM. Snart kan oxfilén eller fredagstacon bli dyrare. Jordbruksverket föreslår nämligen en höjd koldioxidskatt på kött, visar en rapport från myndigheten på tisdagen.

– Den viktigaste slutsatsen är att man ska äta mindre kött, säger Gabriella Cahlin, chef för marknadsavdelningen på Jordbruksverket, till Dagens Nyheter.

87 kilo om året

Flera gånger har det larmats om att köttkonsumtionen i Sverige är för hög för att vara hållbar, exempelvis ur miljösynpunkt. Trots det äter vi bara mer och mer kött för varje år som går. 87 kilo per person slutade det på 2012 - nu hoppas Jordbruksverket på en minskning.

– Vår prognos för i år säger 85 kilo, så det är positivt. Men det blir också första gången sedan 90-talet som vi ser en minskning, säger Cahlin.

Mer utländskt

Andelen av köttkonsumtionen som är svenskproducerat kött har dock minskat med åren. Trots att Sverige är bättre än många andra länder när det kommer till just kött utgör utländsk kött 44 procent av den totala konsumtionen.

Extraskatten kan bli i form av en schablonskatt för hur mycket utsläpp varje kilo kött står för, men myndigheten har inget färdigt förslag. I stället vill man lyfta frågan och kunna diskutera fram en lösning.