Måndag 6 Dec
Stockholm

Incestdrabbade Jeanettes minnen blir bok

Jeanette Eriksson blev utsatt för incest under 15 år av sin morfar.
1 av 4
Jeanette Eriksson blev utsatt för incest under 15 år av sin morfar. Foto: Gabriella Lahti
När hon hamnat på sjukhus på grund av övergreppen spelade man in en film av Jeanette och det unika fallet, i undervisningssyfte.
2 av 4
När hon hamnat på sjukhus på grund av övergreppen spelade man in en film av Jeanette och det unika fallet, i undervisningssyfte. Foto:
I gamla journaler står det: "Ingen vet, men av flickans uppträdande befarar man någon slags incest från morfars sida mot flickan". Ändå skickade sjukhuset hem henne till morfadern när hon blivit bättre.
3 av 4
I gamla journaler står det: "Ingen vet, men av flickans uppträdande befarar man någon slags incest från morfars sida mot flickan". Ändå skickade sjukhuset hem henne till morfadern när hon blivit bättre. Foto: Gabriella Lahti
Trots att hon blev utnyttjad av både morfadern och sjukhuset - har hon inte fått något skadestånd av svenska myndigheter. Nu hoppas hon att boken kan upplysa samhället om vad som egentligen händer bakom kulisserna.
4 av 4
Trots att hon blev utnyttjad av både morfadern och sjukhuset - har hon inte fått något skadestånd av svenska myndigheter. Nu hoppas hon att boken kan upplysa samhället om vad som egentligen händer bakom kulisserna. Foto: Gabriella Lahti

Jeanette Eriksson blev våldtagen av sin morfar, som även var hennes far, under 15-års tid. Nu ger hon ut en bok om sina traumatiska minnen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fallet Jeanette Eriksson

Nyheter24 har skrivit en artikelserie om Jeanette Eriksson och de övergrepp hon utsatts för.

Läs del 12 och 3.

– Jag började skriva på den här boken för att ge till mina barn, som då skulle kunnat ge ut den efter min död. Jag hade absolut inte tänkt ge ut den när jag var i livet, säger Jeanette Eriksson tilll Nyheter24

Nyheter24 har tidigare granskat fallet Jeanette Eriksson och hennes kamp att få upprättelse för det hon utsatts för av svenska myndigheter. 

En artikelserie - som ledde till en bredare mediebevakning och slutligen nu också en bok. Boken ska släppas i maj, enligt plan, och Jeanette hoppas det kommer röra igång debatten om incest mer än vad som görs i nuläget.

– Just nu pratas det bara stötvis om incest. Jag hoppas att med denna bok kunna ge en röst direkt utifrån ett barns synvinkel. Jag vill att de vuxna ska lyssna på barnen och om de läser boken så kanske de kan förstå bättre.

Jeanette vill ge en bättre förståelse för vad incest egentligen handlar om. Det man så ofta får läsa om i media är väldigt ofta bara en liten del av incestens innebörd - både psykiskt men framförallt psykiskt. 

Övergreppen har förföljt Jeanette under hela hennes liv och hon brukar säga att när övergreppen slutade från morfaderns sida - fortsatte de från myndigheternas.

– Är det någon som snackar skit om hur det är att vara utsatt, så kan de som bryr sig stoppa upp boken i nyllet på dem, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela