Läkaren menar att han blivit utpressad.
Läkaren menar att han blivit utpressad. - Foto: Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX

Läkare erbjöd droger i utbyte mot sex – förlorar legitimationen

I utbyte mot sexuella tjänster skrev läkaren ut narkotikaklassade preparat till flera patienter med missbruksproblem. Nu slår förvaltningsrätten fast att han inte får tillbaka sin läkarlegitimation.


Läkarlegitimation

Det är ett intyg som utfärdas av Socialstyrelsen till läkare som tagit examen, fullgjort allmäntjänstgöring och besitter "personliga egenskaper" som yrket kräver.

Legitimationen ger läkaren rätt att självständigt skriva ut läkemedel och bedriva medicinsk vård. Den som förlorar legitimationen får alltså inte arbeta som läkare i någon mån.

STOCKHOLM"Då läkaren har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning som läkare och även på annat sätt visat sig uppenbart olämpligt att utöva yrket ska hans legitimation som läkare återkallas", det skriver förvaltningsrätten om den läkare från Stockholm som erbjudit patienter droger i utbyte mot sex.

Läkaren anmäldes 2011 efter att det uppkommit misstankar om att han skrivit ut flera narkotikaklassade preparat till patienter med kända missbruksproblem. Mannens läkarlegitimation återkallades i februari i år. Men läkaren överklagade och vädjade om tre års prövotid i stället.

Hävdar att han blivit utpressad

Rätten anser dock att läkaren varit uppenbart olämplig i sin yrkesroll och att prövotid inte är ett tillräckligt hårt straff. 

Utredningen visar att mannen haft sms-kontakter med sexuellt innehåll med minst en kvinnlig patient. Läkaren har under hela processen hävdat att han varit utsatt för hot och utpressning. Förvaltningsrätten tror dock inte på mannens berättelse och menar att det är märkligt att han inte gått till polisen och anmält patienterna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.