Torsdag 6 Maj
Stockholm

Moské hotar polisanmäla SVT efter Uppdrag granskning

Uppdrag granskning granskar Sveriges moskéer. På bilden: Stockholms moské.
Uppdrag granskning granskar Sveriges moskéer. På bilden: Stockholms moské. Foto: AP/Scanpix

Göteborgs moské går till hård attack mot SVT och Uppdrag granskning efter kvällens program.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Även förra programmet kritiserades

Efter Uppdrag gransknings första program reagerade Islamiska förbundet och menade att SVT driver en tesdriven journalistik där man i förväg redan bestämt sig för vad programmet ska innehålla.

På onsdagskvällen sänds Uppdrag gransknings uppföljningsprogram av förra årets moskéreportage. Men redan nu får programmet hård kritik av Göteborgs moské som hotar med att polisanmäla SVT.

Ahmed Al-Mofty, ordförande i Sveriges muslimska stiftelse och Göteborgs moské, förklarar för Expressen att han är missnöjd med hur SVT klippt programmet och menar att det är "hets mot folkgrupp".

Det var i maj förra året som Uppdrag granskning sände ett mycket uppmärksammat reportage om Sveriges moskéer. Granskningen visade att sex av tio moskéer anser att bigami är tillåtet och att en muslimsk kvinna är skyldig att ha sex med sin man.

Professor: Sänder dubbla budskap

Efter programmet lovade flera moskéer en förbättring. Men kvällens program visar, enligt Janne Josefsson, att det aldrig blev några stora förändringar. 

Enligt programmet står den mest inflytelserika moskén i Sverige fast vid att det som står i Koranen inte kan ifrågasättas. Men man hävdar samtidigt att råden som ges i moskén ska följa svenska lagar.

– Man har inte gjort upp med det här att man skickar dubbla budskap. Och det är det som är det problematiska. Om man inte lyckas göra upp med det här internt, och själva inte tar initiativ till att göra det, då kommer det i stället utifrån. Muslimfientliga grupper som ifrågasätter muslimers rätt att vara här, säger Mohammed Fazlhashemi som är professor i islamsk teologi, till SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela