På de här båtarna får man fortfarande dricka i hytterna. Till vänster: Tallink Siljas Baltic Queen. Till höger: Birka Paradise.
1 av 2
På de här båtarna får man fortfarande dricka i hytterna. Till vänster: Tallink Siljas Baltic Queen. Till höger: Birka Paradise. - Foto: SCANPIX / Birka Cruises
Viking Line vill stoppa hyttsupandet. Här syns nyligen sjösatta Viking Grace.
2 av 2
Viking Line vill stoppa hyttsupandet. Här syns nyligen sjösatta Viking Grace. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Här är det fritt fram för att dricka på hytten

Viking Line vill stoppa hyttfesterna. Då passar konkurrenterna på att säga att de inte tänker införa hårdare regler.


Taxfree

Vissa områden som tillhörde EU valde att inte gå med i EU:s momsunion. Därför kan svenskar som reser till eller via exempelvis Åland och Kanarieöarna köpa alkohol och annat skattefritt. Detsamma gäller bland annat Färaöarna och Grönland.

STOCKHOLM. Trogna Finlandsfärjebesökare satte nog kaffet i halsen när det i veckan skrevs att Viking Line kommer att stänga sin taxfree-försäljning på utresan. Anledningen är att resenärerna då dricker i hytterna i stället för att använda sig av barer och restauranger på båtarna.

För den som absolut vill ha kvar hyttsupandet är det i stället konkurrenterna Birka Cruises och Tallink Silja som gäller.

– Det finns för närvarande inga planer på att inför sådana regler. Våra gällande rutiner fungerar i allmänhet bra för att upprätthålla ordning, säger Janis Pavlus, kommunikationschef på Tallink Silja till Nyheter24.

– Våra gäster utgår alla ifrån Stockholm och har lite annat fokus. Detta är inget stort problem för oss, säger Sandra Millerkinge på Birka Cruises till Nyheter24.

"Alltid ett litet gäng"

Stoppet av alkoholförsäljningen i fartygens taxfree-butik gäller enbart resor med nya Viking Grace från Åbo till Stockholm (och tillbaka) på fredags- och lördagskvällar.

– Alltid finns det ett litet gäng som hade velat dricka några flaskor innan de går ut, sa Mikael Backman, vd för Viking Line, till finska MTV3 tidigare i veckan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Postnord gjorde en rörelsevinst på 127 miljoner kronor för första kvartalet, upp från 43 miljoner samma period i fjol.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.