Torsdag 2 Dec
Stockholm

Kaffeautomaten - en riktig bakteriefälla

Kaffemaskinen sprider bakterier.
1 av 5
Kaffemaskinen sprider bakterier. Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON
Hudbakterier, tarmbakterier - och mögelkolonier.
2 av 5
Hudbakterier, tarmbakterier - och mögelkolonier. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Automaten var överraskningen i undersökningen.
3 av 5
Automaten var överraskningen i undersökningen. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
I övrigt var tunnelbanestolpar värst.
4 av 5
I övrigt var tunnelbanestolpar värst. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Tillsammans med kundkorgar.
5 av 5
Tillsammans med kundkorgar. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Den där kaffeautomaten du hänger vid på kontoret kan göra dig sjuk. Automaterna är de största bakteriehärdarna i vardagen - tillsammans med kundkorgar och tunnelbanestolpar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Vabruari"

Man brukar säga att februari är årets sjukaste månad. Mycket beror på att det är då som de flesta barnen blir sjuka. Smeknamnet "vabruari" kommer från vård av (sjukt) barn - "vab". Den här månaden är antalet dagar med tillfällig föräldrapenning flest under ett vanligt år i Sverige.

SVERIGE. Vinterkräksjuka, influensa och förkylningar. Februari är den värsta sjukdomsmånaden i Sverige. Nu visar det sig att bakterierna kan gömma sig på en något oväntad plats i vardagen.

– Kaffeautomaten var överraskande. Man förutsätter ju att folk på ett kontor är rena om händerna när man trycker på en sådan knapp. Det är förmodligen ett ställe som man glömt bort att rengöra, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, till Dagens Nyheter.

Tidningen har gjort en egen undersökning där de gjort tester på olika platser och föremål. Värst resultat visade kaffeautomaten, stolpen i tunnelbanevagnen och kundkorgen i mataffären. Automaten kryllade av hudbakterier men där fanns också tarmbakterier och sex olika mögelkolonier. På tunnelbanestolpen växte det stafylokocker.

"Tvätta händerna så fort ni kommer hem"

Andra föremål som var potentiella smittohärdar var spolknappen på toaletten och ett busshandtag. Enligt Danielsson Tham är det enda receptet mot sjukdomarna att tvätta händerna. Ofta.

– Tvätta händerna så fort ni kommer hem. Tvätta händerna innan ni äter. Kan man inte göra det bör man använda en våtservett med handdesinfektionsmedel. När man åker buss och tunnelbana bör man inte peta sig i näsan eller klia sig i ögonen. Ibland kommer man på sig själv att man har fingret i ögat, säger hon till Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela