Fredag 18 Jun
Stockholm

Jag vill inte vara singel - det är en sorg inom mig

Nyheter24 är hemma hos Mårten Andersson.
1 av 6
Nyheter24 är hemma hos Mårten Andersson. Foto:
Välkommen till Knakelibrak.
2 av 6
Välkommen till Knakelibrak. Foto:
Och stand-up komikern slash entreprenören slash tjejtjusaren Mårten Andersson.
3 av 6
Och stand-up komikern slash entreprenören slash tjejtjusaren Mårten Andersson. Foto:
Maskoten, en rosa famingo. Namnet: Flamingo.
4 av 6
Maskoten, en rosa famingo. Namnet: Flamingo. Foto:
Mårten Andersson på väggen.
5 av 6
Mårten Andersson på väggen. Foto:
Måsren Andersson på balkongen i minusgrader. "Jag måste vädra", säger han.
6 av 6
Måsren Andersson på balkongen i minusgrader. "Jag måste vädra", säger han. Foto:

Han är en man i sina bästa år: Snygg, rolig och vd för ett växande produktionsbolag. Ändå finns det någonting som saknas. Nyheter24 är hemma hos komikern och teveprofilen Mårten Andersson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mårten Andersson

Har bland annat medverkat i humorprogrammet Pippirull i P#, Sveriges där han bland annat imiterad DR Alban och Mikael Persbrandt.

Han har arbetat som programledare och reporter men även som redaktör och producent på ZTV.

Mårten Andersson har varit rogramledare på TV 3. 

I dag är han vd på Knakelibrak produktion - ett bolag med fokus på att göra Sverige lite roligare.

Följ honom på Twitter.

Eller på Instagram

– Titta ut genom fönstret, säger Mårten Andersson, 38, till Nyheter24. 

Jag tittar ut på februarivädret och behöver egentligen inte höra mer, men han fortsätter:

– Du ser att det behövs mer glädje i Sverige va? Vi bor i ett land där folk behöver få skratta för att glömma all snö, slask och mörker. 

Vi sitter på Knakelibrak produktion i centrala Stockholm. Bolagets slogan är: "Vi gör Sverige roligare", och företaget sysslar inte helt otippat med underhållning. Allt från stand-up comedy till teveproduktioner- och humorprogram i webbformat.

Festandet gick för långt

Jag sitter mittemot honom i soffan och minns tiden då jag själv jobbade på en stand-up klubb. Efter varje föreställning var det drinkar i baren för de anställda. Det som slog mig var att komikernas samtalsämnen utanför strålkastarna ofta handlade om depression, problem, missnöje och sällan sånt som fick mig att dra på munnen. Många komiker var alkoholister, de flesta var även mer än så. Var det en tillfällighet eller finns det en mörk sida hos de flesta clowner?

– Jag hade en period i mitt liv där jag gick ut och festade nästan varje dag. På dagarna sov jag och skrev skämt medan mina kompisar jobbade. Jag själv stod på scen ungefär fyra kvällar i veckan, sen gick jag ut igen. Jag tyckte inte om mig själv och jag kände mig ensam, säger Mårten Andersson.

Jag frågar vad han menar med att "festa mycket", var droger inblandade?

– Nej men alltså du vet, att gå ut och dricka flera gånger i veckan. Jag betedde mig nästan som en hundvalp som satt hemma om dagarna och bara väntade på att få komma ut.

Längtan efter en fru

Det går framåt för företaget. Omsättningen 2012 var 14 miljoner och för 2013 beräknas den dubbleras. Mårten Andersson själv tar ut ungefär 35 000 kronor netto i lön per månad och bor i en trevlig lägenhet på Södermalm. Den mörka perioden av hans liv där festandet spelade för stor del har han ersatt med träning, jobb och en och annan öl på en trevlig - "jag hatar hipsterbarer där bajsnödiga nöjesguidenmänniskor hänger" - bar. Om någon dag ska han upp på hästryggen igen. Han gillar djur och barn. Och han gillar kvinnor. 

– Jag vill inte vara singel, man kan säga att det är sorgen inom mig, säger han.

– Någonting gör jag ju fel eftersom det inte funkar så bra för mig gällande just den biten men man kan säga att det är en av de sakerna jag längtar mest efter just nu. En fru jag kan älska och skämma bort, resa jorden runt och sedan skaffa barn med, sitta under ett äppelträd vid vårt hus medan barnen springer runt barfota i gräset.

Mårten Andersson pillar på sin mobil. Kanske har han fått ett meddelande på Facebook från dejting-appen Zoosk eller någon av de andra dejtingsidor han också provat. Han har varit orädd och testat mycket för att hitta "den där kvinnan", till och med sprungit efter och lämnat en tummad lapp med sitt nummer på. Men nu har han varit singel i ett år och det där uttrycket "plötsligt händer det" blir han mer och mer skeptisk till. Han tittar upp igen.

– Men verkligheten ser väl annorlunda ut, säger han till slut.

– Skrikande barn, spya i ansiktet och alla är magsjuka?

Att lacka på Twitters inre demoner

Som en offentlig person i mediesverige och aktiv på nätet - har det någonsin hänt att Mårten Andersson blivit utsatt för näthat - eller till och med stalkers?

– Jag har definitivt upplevt näthat och fått höra personangrepp av typen "du är så jävla dålig", "du är sämst" och så vidare. Inga mordhot eller så men jag kan ändå fascineras av folks hat. Tidigare tog jag illa vid mig och svarade men nu rinner det bara av mig.

Han tillägger att i slutändan är det bara näthatarna som mår dåligt. Ena dagen är det Mårten Andersson som får deras hat, andra dagen är det någon annan. 

– Terapi borde inte vara en rättighet utan en skyldighet. Då skulle nog mycket hat försvinna. Det har det gjort för mig i alla fall, säger han.

Tidigare har Mårten Andrsson lackat ur en del, exempelvis på Twitter.

– Att någon skriver till mig på Twitter att jag är så jävla tråkig - det får man självklart tycka - men vad får man ut av att skriva det till mig? Sånt har jag reagerat starkt på tidigare men numera bryr jag mig inte. 

– Jag tänker inte lägga energi på någon annan som jag inte känner och den personens inre demoner.

Klassens clown

Mårten Andersson visste redan vid tidig ålder att han ville jobba med underhållning.

– Man kan säga att jag var classens clown. Det var alltid samma visa på föräldramötena och jag blev alltid tillsagd. Jag ville bli populär genom att dra skämt.

Och det lyckades, för populär är han ju. Men trots framgången känner han sig instängd. 

– Jag märker hur jag påverkas av mentaliteten i Stockholm. Jag lever ut så mycket mer när jag är utomlands och släpper garden. I Stockholm kan jag gå fram till en tjej och säga någonting och hon bara tittar på mig såhär. 

Mårten Andersson visar upp en dryg min som kritiskt ser på mig uppifrån och ner. 

– Jag vill inte stå i gubbrummet och dricka fireballs, jag vill vara på landet och kratta löv, gå runt i stövlar och plocka svamp.

– Det skulle vara så mycket mer livskvalité än det liv jag lever just nu.

Mårten Andersson jobbar hårt för att företaget ska rulla på utan att han alltid behöver vara fysiskt närvarande. Han ser sig själv på en sandig stol på Rio de la Plata eller i ett café i Berlin samtidigt som han kommer med med kreativa idéer och bollar med sina anställda - fast över nätet.

– En sak är säker: jag vill inte tillbaka till det liv jag redan haft, när jag vaknar och känner att det inte finns någon mening med livet. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela