Även e-cigaretter kan vara farliga.
Även e-cigaretter kan vara farliga. - Foto: SCANPIX / Faksimil Youtube

Varning för e-cigaretter

De nya e-cigaretterna beskrivs som smartare, billigare och mycket hälsosammare. Men nu varnar Folkhälsoinstitutet för att de kan vara farliga.


Elektronisk cigarett

En elektronisk cigarett är en apparat som liknar en cigarrett, som genom en elektrisk förångare omvandlar en speciell typ av olja, ofta innehållandes nikotin, till något som liknar tobaksrök. Röken är näst intill helt luktfri och cigarretterna kan därför rökas inomhus utan att förarga människor runtomkring.

De elektroniska cigaretterna har blivit allt mer populära både bland ungdomar och äldre. Men på Läkemedelsverket menar man att försäljningen är olaglig, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi vänder oss mot e-cigaretter med ampuller med nikotin, som har farmakologiska effekter på kroppen. Sådana produkter måste vara godkända som läkemedel för att säljas, säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket, till Sydsvenskan.

Hälsofarliga

Folkhälsoinstitutet går också ut med en varning om att cigaretterna kan vara hälsofarliga.

– Hälsoriskerna med e-cigaretter är långt ifrån kartlagda och få e-cigaretter har en tydlig innehållsdeklaration. Men enligt vad vi inhämtat innehåller ampullerna ibland lösningsmedlen propylenglykol och glycerol, säger Linda Maripuu, kvalificerad utredare på Folkhälsoinstitutet.

När glycerol upphettas kan det vid vissa temperaturer bildas ett ämne som heter akrolein. Det kan användas i tårgas och kan vara kraftigt irriterande för slemhinnor, hud och öron. Det kan ge en brännande känsla i ögon och andningsvägar, skriver Sydsvenskan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!