Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varning för e-cigaretter

- 18/03/2013, 20:17 -
Även e-cigaretter kan vara farliga.
1 av 2

Även e-cigaretter kan vara farliga.

SCANPIX / Faksimil Youtube

Det enligt Folkhälsoinstitutet.
2 av 2

Det enligt Folkhälsoinstitutet.

Faksimil Youtube

De nya e-cigaretterna beskrivs som smartare, billigare och mycket hälsosammare. Men nu varnar Folkhälsoinstitutet för att de kan vara farliga.

De elektroniska cigaretterna har blivit allt mer populära både bland ungdomar och äldre. Men på Läkemedelsverket menar man att försäljningen är olaglig, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi vänder oss mot e-cigaretter med ampuller med nikotin, som har farmakologiska effekter på kroppen. Sådana produkter måste vara godkända som läkemedel för att säljas, säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket, till Sydsvenskan.

Hälsofarliga

Folkhälsoinstitutet går också ut med en varning om att cigaretterna kan vara hälsofarliga.

– Hälsoriskerna med e-cigaretter är långt ifrån kartlagda och få e-cigaretter har en tydlig innehållsdeklaration. Men enligt vad vi inhämtat innehåller ampullerna ibland lösningsmedlen propylenglykol och glycerol, säger Linda Maripuu, kvalificerad utredare på Folkhälsoinstitutet.

När glycerol upphettas kan det vid vissa temperaturer bildas ett ämne som heter akrolein. Det kan användas i tårgas och kan vara kraftigt irriterande för slemhinnor, hud och öron. Det kan ge en brännande känsla i ögon och andningsvägar, skriver Sydsvenskan.