Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tingsrätten portade kvinnor med slöja – nu kräver de 110 000 kronor

- 20/03/2013, 20:48 -
Kvinnorna fick inte komma in i rättssalen på grund av deras klädsel.
1 av 2

Kvinnorna fick inte komma in i rättssalen på grund av deras klädsel.

Fred Ernst/AP/Scanpix

Enligt deras ombud bryter rättens agerande mot religionsfriheten.
2 av 2

Enligt deras ombud bryter rättens agerande mot religionsfriheten.

Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Tre kvinnor med slöja portades från en rättssal i Göteborgs tingsrätt. Nu kräver de 110 000 kronor i skadestånd.
– Jag anser att man får och kan se ut som man vill, säger en av kvinnorna.

GÖTEBORG. I oktober 2011 kom de tre muslimska kvinnorna till Göteborgs tingsrätt för att följa en häktningsförhandling. Men när de satt i korridoren kom en vakt och förklarade att domaren beslutat att de inte fick vistas i rättssalen på grund av "maskeringslagen".

Kvinnorna valde att gå in i salen i alla fall och blev då avvisade av en vakt. Förklaringen? Domaren tillät inte "helmaskerade personer" i salen.

– Den behandling jag utsattes för i tingsrätten var djupt kränkande för mig, säger en annan av kvinnorna till Dagens Juridik.

"Det kränker religionsfriheten"

Nu begär de tre kvinnorna skadestånd för kränkning och diskriminering. Enligt Dagens Juridik har de vänt sig till Justitiekanslern och kräver 110 000 kronor.

Juristen Stellan Gärde, ordförande för Apply Human Rights, hjälper kvinnorna med ärendet. Han menar att rättens agerande kränker religionsfriheten.

– Niqab är en religiös klädsel. Att bära religiös klädsel är för många en central del i deras religionsutövning, säger han till Dagens Juridik.