Lina fick en blodpropp av p-pillret Cilest.
1 av 3
Lina fick en blodpropp av p-pillret Cilest. - Foto: Privat
Brickan som alltid hänger runt Linas hals.
2 av 3
Brickan som alltid hänger runt Linas hals. - Foto: Privat
P-pillret Cilest
3 av 3
P-pillret Cilest - Foto: Privat

25-åriga Lina: P-pillerna gav mig en blodpropp

Efter en timme på flyget från USA hem till Sverige hände något Lina aldrig kommer glömma. Hon tror att det var p-pillerna som gav henne blodpropparna - som i dag fortfarande påverkar hennes vardag.


Cilest

Cilest är ett kombinerat p-piller som innehåller två hormoner och fungerar på ungefär samma sätt som kroppens egna könshormoner östrogen och gulkroppshormon. Kombinerade p-piller skyddar mot graviditet framför allt genom att förhindra ägglossningen. 

Man ska inte använda kombinerade p-piller om man har haft blodpropp eller har ökad risk för blodpropp, till exempel om man har en nära släkting som fått en blodpropp före 50 års ålder. 

Man ska heller inte använda p-piller om man har eller har haft bröstcancer, underlivscancer, leversjukdom, eller blödningar från underlivet som man inte vet orsaken till. 

Detsamma gäller om man har migrän med aura eller om man har en sjukdom som påverkar blodets förmåga att levra sig.

Berätta din historia

Har du varit med om något liknande? Eller har du helt andra erfarenheter? Hör av dig till mig, louise.wachtmeister@nyheter24.se!

– Jag kände plötsligt en oförklarlig smärta i benet, men trodde det var en muskelsträckning, berättar Lina, 25, till Nyheter24.

När Lina äntligen landade haltade hon av planet, smärtan gjorde att hon inte kunde gå ordentligt. Men hon åkte som vanligt dagen efter till sitt jobb i Köpenhamn, fortfarande med en enorm smärta i vaden.

– Jag är en person som struntar i smärta, jag kan gå med det länge innan jag tar tag i det, säger Lina.

På jobbet började Linas kollegor bli oroliga för henne. De misstänkte att hon fått en blodpropp och skickade henne till akuten. När sjukvårdspersonalen frågade om det gjorde ont att andas kände hon att det gjorde det. Ännu ett symptom för blodpropp.

– Jag fick panik över att det tog så lång tid så jag satte mig på tåget och åkte direkt till akuten i Malmö i stället. Under resan kände jag mig jättetrött och konstig. 

Läkaren: "Du kan gå hem"

På akuten i Malmö gick det undan när Lina berättade om smärtan i benet och svårigheterna att andas och gå. Hon kom direkt in och röntagde både lungor och ben. Linas pappa kom till sjukhuset och tillsammans väntade de till sent på kvällen. 

–Till slut kom läkaren in och sade att allt såg lungt ut och att jag kunde gå hem. De menade att det förmodligen var en muskelsträckning, då de hade inte sett någon blodpropp på röntgen, berättar Lina. 

I tron om att allt var i sin ordning började hon planera helgen. Hon skulle upp och hälsa på vänner i Stockholm och funderade på om hon skulle flyga eller ta tåget. 

Det blev tåget. Helgen gick men smärtan stannade kvar.

Veckan fortsatte med jobb, men Linas smärtor i benet och andningssvårigheter blev bara värre. En vecka efter första sjukhusbesöket satt Lina på tåget från Köpenhamn till Malmö, då läkaren från Malmö sjukhus ringde.

Han inledde samtalet med att säga att de hade gjort ett fruktansvärt fel och att Lina skulle komma in till sjukhuset med en gång. 

Propparna hade vandrat genom kroppen

På sjukhuset berättade läkaren att de glömt bort att titta på Linas lungröntgen. Nu insågde att Lina hade först fått en blodpropp i högra vaden under flygresan somsedan delat sig och vandrat upp till båda lungorna.

– Det var inte en eller två, det var flera blodproppar i båda lungor, säger Lina.

Lina blev inlagd direkt och fick Fragmin-sprutor i två veckor. Fragmin är ett akutläkemedel som löser upp, minskar risken för, och förebygger blodproppar. Efter tredagar på sjukhuset, kunde Lina åka hem och fortsätta sin behandling med Fragmin-sprutor hemifrån.

– Jag låg där i tre veckor och hoppade runt på kryckor, jag höll på att bli tokig, säger Lina.

Tror att p-pillret var orsaken

– Blodpropparna kan bara bero på en sak, mina p-piller som hette Cilest. I familjen finns ingen historia av blodproppar, och jag har tagit blodprov som visade att blodproppen inte var genetisk. Hade jag flugit i stället för att åka tåg till Stockholm över helgen fanns risken att en propp hade vandrat vidare till hjärta eller hjärna. Jag har hört i efterhand att jag hade kunnat få både hjärtinfarkt och stroke, säger Lina.

Nu, ett halvår efter den första blodproppen, har Lina äntligen blivit friskförklarad. 

Hon har fortfarande svårt att träna, vid ansträngningar lägger sig ett tryck över bröstet. Lina går på det blodförtunnande läkemedlet Waran, och måste gå på kontroller för det regelbundet. Runt halsen bär Lina en bricka med information om att hon går på Waran. 

– Dennabricka är en säkerhet om jag skulle råka ut för något som gör att jag intesjälv kan berätta det, berättar Lina.

Läkemedelsverket: "Det är en risk man får ta"

Viveca Odlind, senior expert på Läkemedelsverket, menar att riskerna med p-piller är välkända. Hon säger till Nyheter24 att det enda farliga med p-piller är risken för blodpropp.

– Vi vet både för- och nackdelar, med p-piller. Jag tycker det är tråkigt att det fokuseras så mycket på det som är negativt. Livet består av risker, detta är en risk. 

– Det enda man behöver vara rädd för om man går på p- piller är just blodproppar, menar Viveca Odlind.

Mikael Själin är nordisk medicinsk chef på Janssen-Cilag, företaget som ger ut Cilest. Han säger till Nyheter24 att det som hände Lina är mycket tragiskt, och att han personligen ska anmäla ärendet internt.

– Blodpropp är en välkänd möjlig biverkan av Cilest, men det är naturligtvis hemskt att det hände denna unga kvinna, säger han.

– Vi kan tyvärr inte göra något åt enskilda fall, förutom att beklaga, säger Mikael Själin.

Om en månad kan Lina sluta med den blodförtunnande medicinen och se sig som helt frisk. Hon har slutat med p-piller och har även anmält ärendet till Läkemedelsverket.

– Jag hoppas andra unga tjejer verkligen läser bipacksedeln och tänker igenom biverkningarna av att äta p-piller. Det är ju trots allt 29 kvinnor iSverige som har dött det senaste decenniet av biverkningar från p-piller,avslutar Lina.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!