Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Silence" - hård kritik mot sexistlinne

- 28/03/2013, 17:03
Butiken där Linda Nordlund gjorde linnesupptäckten.
1 av 4

Butiken där Linda Nordlund gjorde linnesupptäckten.

Faksimil Google Street View / Twitter

Nordlunds tweet fick spridning på torsdagseftermiddagen.
2 av 4

Nordlunds tweet fick spridning på torsdagseftermiddagen.

Faksimil Twitter

Luf-ordföranden Nordlund.
3 av 4

Luf-ordföranden Nordlund.

ULF PALM / SCANPIX

Götgatan är ett av Stockholms mer populära shoppingstråk.
4 av 4

Götgatan är ett av Stockholms mer populära shoppingstråk.

Bertil Ericson / SCANPIX

"Silence" på röd bakgrund över en kvinnas mun. Så är motivet på ett av linnena som säljs i modebutiken G26. Nu dras det tillbaka, efter uppmärksamhet på sociala medier. "Är du nöjd?", frågar ägaren när Nyheter24 ringer.

STOCKHOLM. Linda Nordlund  gjorde en oväntad upptäckt när hon var i modebutiken G26 på Götgatan i Stockholm. Ett herrlinne med en kvinna med ordet "silence" över munnen motiv gjorde henne upprörd.

Så här skrev Nordlund på Twitter efter sitt besök:

– Jag blev enormt trött. Att säga åt kvinnor att hålla käften och visa brösten istället är inte humor, det är sexism och ärligt talat trodde jag att vi hade kommit längre än så, säger Nordlund, som också är ordförande för Liberala ungdomsförbundet, Luf till Nyheter24.

Enligt henne hade de ansvariga på butiken inte tänkt på att linnet kunde uppfattas som sexistiskt. När hon ifrågasatt plagget kom de fram till att de skulle ta frågan vidare till inköparen.

"Vi har redan tagit bort den - är du nöjd?"

Nu kan linnet vara ett minne blott. Det är bortplockat i butiken - men ägaren Günther Olsson verkar inte särskilt nöjd med situationen.

– Vi tänker ringa leverantörerna i Danmark nu efter påsken och fråga om de kan ta tillbaka linnena eftersom tjejerna i Sverige inte gillar det, säger han när Nyheter24 ringer upp butiken.

Sedan fortsätter han:

– Vad trodde du? Att vi skulle fortsätta sälja den? Vi har redan tagit bort den. Är du nöjd? säger Olsson innan han lägger på luren.

G26 tillhör kedjan Günthers och är en av Stockholms största modebutiker med sina 400 kvadratmeter.

"Framställer ofta kvinnor som viljelösa dockor"

Nordlund menar att budskap likt det som var på linnet knappast hör till ovanligheterna i modeindustrin.

– Modebranschen framställer ofta kvinnor som viljelösa dockor som enbart finns till för mannens önskemål. Den bilden sprids både i reklamen, de glossiga modemagasinen och - i detta fall - tryckt på tröjor. Det var därför jag sade till. Jag tycker inte att vi ska förbjuda eller censurera tröjtryck eller reklam, men jag tycker att vi ska använda vår konsumentmakt. "Name and shame" är en effektiv strategi för att stoppa sexism, och därför lade jag upp bilden på Twitter, säger hon.