"I Met a Whore in the Park".
"I Met a Whore in the Park". - Foto: Johanna Helldén

Studenterna sjöng kvinnoförnedrande och homofobiska sånger

"Horor" som får skylla sig själva och en man som dödar en hund med sin penis. Det är två av flera teman i sånghäften tillhörande Teknologkårens sektioner vid Lunds universitet. Studenten Johanna Helldén har protesterat mot sångerna men säger att det inte var helt enkelt. "Man vill ju inte bli den arga, jobbiga feministen", säger Johanna till Nyheter24.


Driver med stereotyper

– I D-sektionens sångarkiv finns ”Utvandraren”, där man skämtar om att man ska sälja sin dromedar, vill ha akvavit till kebaben och så vidare. Den kanske är fyndig, men den bygger på stereotyper om personer från mellanöstern, säger fortsätter Johanna Helldén till Lundagård.

Efter att Johanna uppmärksammat sångerna ska de nu plockas bort .

LUND. ”I Met a Whore in the Park”, ”Homovisa från Linköping” och "Utvandraren", en sång som driver med stereotyper från mellanöstern.

Det är tre av flera studentvisor i en sångböcker tillhörande Teknologkårens olika sektioner vid Lunds universitet.

"I Met a Whore in the Park" handlar om en man som dödar en "hora".  Bland textraderna återfinns bland annat ”And now she lies in a wooden box/’cause that’s what you get when you’re sucking cocks”, och ”I dig her up every now and then/she did me before and she’ll do me again”.

"Svårt som ny student"

Johanna Helldén är matematik- och genusstudent på universitetet och har reagerat på Twitter angående sångerna. En bild ur sångboken spreds snabbt och det kom sedermera att uppmärksammas i kårtidningen Lundagård.

– Det framgår att hon får skylla sig själv och att om hon varit villig att ha sex en gång så får man göra vad man vill med henne, säger Helldén om visan "I Met a Whore in the Park".

För Nyheter24 berättar Johann Helldén att hon först hörde visan i samband med en sittning i höstas.

– Det var ju väldigt tråkigt. Det är svårt att som ny student i Lund, på en mansdominerad utbildning, och på en sittning där man inte känner någon, och höra sånger som man ändå känner sig utsatt av. Det var jävligt tungt, för man vill ju inte bli den arga, jobbiga feministen, så det var väldigt tråkigt och jag kände att jag inte riktigt kunde göra något, berättar hon.

Mannen dödar en katt

Det var i förra veckan som Johanna sedan noterade "I Met a Whore in the Park" i ett sånghäfte tillhörande F-sektionen vid Teknologkåren.

Men någon ny företeelse var – och är – inte de explicita sångerna.

– Jag har varit aktiv och gått på sittningar och då har de andra visorna funnits med i sånghäften. Så det har jag stört mig mig på sedan första början, sedan jag kom in i stundentlivet, och klagat på. Men det har inte hänt så mycket.

Till de andra visorna,  som finns i en sångbok tillhörande D-sektionen, hör bland annat "Theobald Tor". Texten handlar om en man som blottar sig för kvinna – och sedan dödar hennes hund med sitt könsorgan. Mannen går fri och sista versen lyder "liksom domaren tycker vi att tjejer ska skita i om man snurrar och svänger sin kuk”.

Och i ”Homovisa från Linköping” framställs sex mellan män som något konstigt och felaktigt.

Sånger som alltså sjungs på gemensamma sittningar.

– Ett annat exempel som inte finns i sångböckerna, men som jag hört sjungas på sittningar, är sången ”Malmö högskola”. Där sjunger man att man ”tvingas” umgås med ”arbetarpack” i Malmö och att det inte tänks några kloka tankar där till skillnad från i Lund. De är sånger som sparkar nedåt, säger Johanna.

"Kaosigt i kommentarsfältet"

Efter att de kränkande visorna uppmärksammats har Teknologkåren nu beslutat sig för att rensa bland de olika sektionernas sångmaterial.

Reaktionerna mot Johanna har mestadels varit positiva. Åtminstone från vänner och bekanta på och utanför den aktuella kåren.

kommentarsfältet för kårtidningen Lundagård är det desto mer livat.

Till de fredligare inläggen hör en avsändare som påstår att sångerna inte alls tas fram på sittningar - utan att "de sjungs i bastun och på privata fester". 

– Det har varit kaosigt i kommentarsfältet. Där verkar folk vara väldigt upprörda. Men det är ingen som har kontaktat mig privat, säger Johanna Helldén till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

1 timme sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

1 timme sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Kramfors: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Centrum, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm: Polisen rapporterar om knivlagen

2 timmar sedan
"Två personer bråkar i en bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

2 timmar sedan
Leos Lekland byter design, inredning och hemsida. Nyheter24 har pratat med Gabriel Bergqvist, Marknadschef på Leos Lekland, som berättar hur förändringarna påverkar kunderna.