Måndag 21 Jun
Stockholm

Polisen godkänner böneutrop från moské

Moskén i Fittja söder om Stockholm.
1 av 3
Moskén i Fittja söder om Stockholm. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Polisen gick på kommunens linje.
2 av 3
Polisen gick på kommunens linje. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Det handlar om tre till fem minuter mellan 12.00 och 13.00 på fredagar.
3 av 3
Det handlar om tre till fem minuter mellan 12.00 och 13.00 på fredagar. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Moskén i Fittja får börja kalla till fredagsbön från minareten. Det står klart sedan även Polisen gett sitt tillstånd på torsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detaljplan ändras

När moskén byggdes 1994 stod det i detaljplanen att inget ljud skulle läcka ut från minareten till kommunens invånare. Det är denna del som nu förändrats i och med kommunens och polisstyrelsens beslut.

STOCKHOLM. För första gången får en moské i Sverige ha böneutrop

"Polismyndigheten har funnit att utifrån de hänsyn som ska tas till ordning och säkerhet och trafik föreligger inga hinder mot att bifalla ansökan om högtalarutsänt böneutrop", skriver polisstyrelsen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Går att överklaga

Därmed står det klart att moskén i Fittja söder om Stockholm kommer att få kalla till fredagsbön via minareten. Det handlar om tre till fem minuter på fredagar mellan 12.00 och 13.00. Det går dock att få till en ytterligare prövning.

– Om de får tillstånd att göra detta och man anser som närboende att man störs exempelvis så kan man överklaga beslutet, säger Varg Gyllander, presschef på Rikskriminalpolisen, till Aftonbladet.

Samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun var delad i frågan men i fullmäktige svängde Kristdemokraterna. Därmed var det endast Sverigedemokraterna som motsatte sig böneutropen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela