Fredag 1 Jul
Stockholm

73-årige arbetsgivarens sexförslag: "Håll dina händer för brösten"

Det var inte direkt de vanligaste intervjufrågorna som ställdes.
1 av 3
Det var inte direkt de vanligaste intervjufrågorna som ställdes. Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX
Agneta Broberg är diskrimineringsombudsman och därmed chef över myndigheten.
2 av 3
Agneta Broberg är diskrimineringsombudsman och därmed chef över myndigheten. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu arbetsgivaren på 125 000 kronor.
3 av 3
Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu arbetsgivaren på 125 000 kronor. Foto: Faksimil

"Om vi skulle ha samlag så skulle jag inte ha något emot det". Det och mycket annat sa en 73-årig arbetsgivare till en 22-årig arbetssökande kvinna. Nu kan mannens företag tvingas betala 125 000 i skadestånd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ur kvinnans anmälan:

"Jag var på anställningsintervju hos (företagsnamn), arbetsgivaren utryckte då bland annat att en merit var att jag var bonntös och att han inte var intresserad av att anställa ett "våp" eiler en medelålderskvinna med familj. 

Utan att jag var mer i hans stil och smak".

STOCKHOLM. Sexuella antydningar i massor. Det var vad en 22-årig kvinna fick ta del av när hon sökte jobb på ett företag i Stockholm. Den 73-årige vd:n som skötte arbetsintervjuerna gjorde flera anspelningar vilket fick kvinnan att anmäla honom till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Nu har DO valt att stämma mannens företag på 125 000 kronor och fallet ska upp i Arbetsdomstolen.

"XX (arbetsgivaren) förklarade återigen att det var YY (kvinnan) som skulle ta initiativet och anställa sig själv. Han sa att om de hade samlag så skulle hon inte berätta det för de andra anställda. Han uttryckte att han ville se henne som sin och att det var bra att ha en söt tjej vid sin sida på resor och att han inte skulle ha några problem att dela rum med henne. Han ville inte anställa någon medelålders kvinna med man och barn utan en ung tjej. Han sa också att YY var i hans smak. Efter samtalet följde XX henne till tunnelbanan. På vägen föreslog han att de nästa gång skulle ses hemma hos honom och dela på en flaska vin och se vad det ledde till", står det i stämningsansökan.

Ville resa bort och fotografera

Kvinnan skriver i sin anmälan att hon tror att mannen såg henne som ung och attraktiv samt att hon var i desperat behov av ett jobb. Hon tror att han ville försöka utnyttja det.

73-åringen gjorde flera andra sexuella anspelningar under mötet, enligt stämningsansökan. Bland annat ska han ha sagt att det ingått i kvinnans arbetsuppgifter att åka hem till honom och hämta saker och att hon då inte skulle bli förvånad om det låg en naken 19-åring i hans säng.

"Han uppgav även att han hade en idé om att de kunde resa bort tillsammans och att han då skulle fotografera henne. Han sa att hon vid en sådan fotografering till exempel kunde hålla händerna for brösten och samtidigt hålla munnen öppen en millimeter eller en centimeter så att hon skulle framstå som så sexig som möjligt", står det i dokumentet från DO.

"Kvinnor är våp"

De båda träffades på två möten efter att de haft en mejlkonversation med varandra. Vd:n påpekade flera gånger under dessa möten att "95 procent av alla kvinnor är våp" som bara kan tre saker: "äta, föröka sig och sova".

Nyheter24 har varit i kontakt med den nu 23-åriga kvinnan som dock avböjt från att medverka i en intervju.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.