Måndag 21 Jun
Stockholm

Rovdjursbajs ska skrämma bort vildsvin

Ingen rädder för vargen - utom vildsvinen.
1 av 3
Ingen rädder för vargen - utom vildsvinen. Foto: SCANPIX
Genom att placera ut bajs från vargar, eller eventuellt andra rovdjur, hoppas man på att skrämma bort vildsvinen.
2 av 3
Genom att placera ut bajs från vargar, eller eventuellt andra rovdjur, hoppas man på att skrämma bort vildsvinen. Foto: Ap
Vildsvin har nämligen varit lite väl vanliga inne i Höör.
3 av 3
Vildsvin har nämligen varit lite väl vanliga inne i Höör. Foto: Holmberg, Hasse

Vildsvin har varit ett problem i skånska Höör. Nu hoppas man på att en oväntad idé ska vara lösningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Andra märkliga metoder

 Att använda spillning från rovdjur är inte den enda oortodoxa idén som dykt upp från Skåne de senaste dagarna. Nyheter24 skrev nyligen om de kommande försöken att skrämma bort vargar med hjälp av lamadjur.

HÖÖR. I delar av Skåne av man under en längre tid haft problem med vildsvin som bökar sönder trädgårdar och skrämmer hundar men nu kan en oväntad lösning vara nära. Efter ett förslag från kommunalrådet Anna Palm (m) överväger man nu att bekämpa de störande grisarna med spillning från rovdjur.

– Jag pratade med ett par jägare som sa att vildsvinen var inne i bebyggelsen eftersom att vi tidigare hade en varg här utanför, säger Anna Palm till Nyheter24.

Det var då Anna Palm, som förutom kommunalråd dessutom är aromaterapeut, fick en snilleblixt.

– Jag kom på att vi ju har vargspillning i djurparken här, säger hon till Nyheter24.

Ska skrämmas bort

Tanken är att när vildsvinen känner lukten från rovdjursspillningen, som ska placeras i nätbehållare, så kommer de att skrämmas bort. Höörs kommun överväger nu ett samarbete med Skånes Djurpark för att därmed kunna använda sig av spillning från de rovdjur som bor där.

– Det låter som en spännande idé, ett miljövänligt experiment som vi gärna ställer upp på, säger djurparkens verksamhetschef Karin Wikström till Skånskan.

Wikström påpekar dock att det fortfarande är i planeringsstadiet och att det finns saker som måste undersökas, till exempel om parasiter i spillningen skulle kunna sprida sig utanför djurparken. Men så fort undersökningen är klar är det dags att pröva.

– Ja, vi borde kunna försöka ganska snart, säger Anna Palm till Nyheter24. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela