1 av 6
En borgerlig begravning.
2 av 6
En borgerlig begravning. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Bild från Prinsessan Lilians begravning.
3 av 6
Bild från Prinsessan Lilians begravning. - Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX
Europes hitlåt Final Countdown har spelats.
4 av 6
Europes hitlåt Final Countdown har spelats. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
En kajak bredvid kistan är ett av de mer udda svenska exemplen.
5 av 6
En kajak bredvid kistan är ett av de mer udda svenska exemplen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Det har förekommit en minnesstund på en golfbana.
6 av 6
Det har förekommit en minnesstund på en golfbana. - Foto: Charlie Riedel / AP / SCANPIX

Zombies, strippor och fest - udda begravningar blir allt vanligare

Vad sägs om att måla din kista själv, ställa upp en kajak vid den eller ha en minnesstund på golfbanan? Det är i alla fall några av de udda önskemål som finns i Sverige.


Exempel från boken:

Inhyrda sörjande
I Kina kan du hyra in skådespelare som närvarar vid din begravning. Är man rädd för att ingen kommer dyka upp kan detta vara lösningen. För drygt 3 000 kronor kommer ett gäng skådepelare och snyftar i 45 minuter.

Festa med döda släktingar
I Madagaskar räcker det inte med att begravas en gång. Med några års mellanrum grävs kroppar upp ur sina kryptor och det anordnas en stor fest. Folk spelar musik, blir fulla och dansar med de tyginslagna döda släktingarna. Därefter begravs de igen tills det är dags för fest om några år igen.

Äktenskap med en död
I vissa länder är det lagligt att gifta sig med en avliden person. Under andra världskriget var det vanligt att kvinnor som hade förlorat sina män fick gifta sig med dem. Idag kan både män och kvinnor ansöka  om tillstånd från Frankrikes president om att gå gifta sig med sina, redan avlidna, män.  

Det är inte ovanligt att människor kommer med annorlunda önskemål inför sin begravning

Kathy Benjamin, författare till boken "Funerals to die for: the craziest, creepiest and most bizarre traditions and practices ever", listar de galnaste begravningsritualerna från hela världen där zombies, strippor och fester är något som hör till en begravning.

"Kajak bredvid kistan"

I Sverige är vi lite mer försiktiga men begravningsbyråerna har på senare år märkt att allt fler väljer att göra sina avsked mer personliga.  

– Många är noga med att begravningen speglar deras personlighet, de skräddarsyr allt. Havet är ett vanligt tema och vid ett tillfälle hade vi en kajak som stod bredvid kistan eftersom personen i fråga var aktiv paddlare. Vi bar också in stenar och sand vid kistan allt för att återskapa en strandkänsla, säger begravningsentreprenören Louise Gylling till Nyheter24.

Folk brukar också vilja bestämma hur kistan ska se ut. 

– En anhörig ville måla kistlocket själv och en annan ville ha stenar från trädgården med sig i graven, säger en handläggare på Fonus i Täby till Nyheter24.

Andra udda önskemål i Sverige:

Tema
 Havs-, fiske- och golftema är vanligt. Uppställda fiskespön, golfbollar och klubbor har stått bredvid kistor. 

Kistan
Det går att välja mellan regnbågens alla färger och flera gånger har det hänt att anhöriga själva har målat kistan. Saker som har betytt mycket för den avlidne har fått följa med; allt från nallebjörnar till stenar och blommor.

Musiken
Europes låt "Final countdown" har spelats som introlåt på begravningar och vid en annan bad de anhöriga om att någon skulle joddla, som tur var kunde begravningsbyrån ställa upp med joddelpersonal.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.