Anders Westgerd visar upp CPA tillsammans med CP-dockan.
1 av 2
Anders Westgerd visar upp CPA tillsammans med CP-dockan. - Foto: Pressbild
CP-dockan som vill påvisa den fördomsfulla snällheten som riktas mot funktionsnedsatta människor.
2 av 2
CP-dockan som vill påvisa den fördomsfulla snällheten som riktas mot funktionsnedsatta människor. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"En helt vanlig CP-öl"

Nu lanseras ölen för funktionsnedsatta. "Om jag blir full är det ju bara att rulla hem mig."


CP-dockan

GIL lanserade förra året CP-dockan Gil (uttalas Jill) för att väcka debatt om hur CP-skadade blir bemötta i samhället. 

GIL menade att funktionsnedsatta är trötta på fördomsfull snällhet. 

På förpackningen till dockan stod det "Behandla henne som ett riktigt cp!"

GÖTEBORG. CPA, eller en helt vanlig cp-öl som den också kallas kallas, lanseras nu av GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living. 

– Vi lanserar den här ölen för att ta plats. Vi har tidigare arbetat förtillgängligheten på krogar. Då kändes det helt naturligt attbrygga ett öl efter detta. Det handlar om att visaatt vi får faktiskt dricka öl som alla andra och bete oss som allaandra, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare för GIL, till Nyheter 24.

Förutom arbetet för att förbättra tillgängligheten för funktionsnedsatta på krogar har GIL också lanserat en cp-skadad leksaksdock. CPA är nästa steg i att uppmärksamma funktionsnedsatta i samhället.

– Oftast när man pratar omfunktionsnedsatta och alkohol är det tabu och det är något vi villbryta. Det är ingen som ska få tala om om vi får dricka öl ellerinte, säger Anders Westgerd.

Trött på fördomar

Anders Westgerd säger att det finns många fördomar mot funktionsnedsatta på krogen.

– Det har hänt mig när jag beställt öl attbartendern har frågat om jag verkligen ska ha den här ölen. Ibland när jag varit ute med kompisar har folk talat överhuvudet på mig. Man är jävligt trött på det. Vi vill leva livetprecis som alla andra utan att folk ska bli någon typ av förmyndare, säger han och fortsätter:

– Jag kan bara tala för migsjälv men om jag blir full är det ju bara rulla hem mig. Det är juvärre med någon som går hem på fylla.

Namn som ska provocera

Ölen som är en blandning mellan en Indian Pale Ale och en American Pale Ale har fått sitt namn från att humlesorterna som ölen är gjord på C-humlesorterna Cascade, Centennial, Chinook och Columbus.

– Vi har valt att kalla detför CP-öl för att provocera och väcka tankar och diskussion, säger Anders Westgerd.

GIL:s förhoppning är nu att deras öl ska ingå i Systembolagets sortiment och ölen ska också säljas till de krogar som i deras undersökning hade god tillgänglighet för funktionsnedsatta. 

Ölen är tänkt att kosta knappt 20 kronor att köpa på systembolaget och har en alkoholhalt på 5,8 procent. 

/
Ol
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!