Måndag 25 Okt
Stockholm

Scoutade modeller vid anorexiaklinik

Här uppvaktade modellscouter sjuka flickor.
1 av 3
Här uppvaktade modellscouter sjuka flickor. Foto:
Stockholms centrum för ätstörningar.
2 av 3
Stockholms centrum för ätstörningar. Foto:
"En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård".
3 av 3
"En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård". Foto: Scanpix

En modellagentur uppvaktade sjuka flickor utanför en anorexiaklinik i Stockholm – i hopp om att hitta nya modeller. "En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård", säger enhetschefen Margaretha Sandved till Metro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Underlättar inte behandlingen"

– En del av sjukdomen är att man har en vrång kroppsuppfattning, och så får man plötsligt smicker och ett jobberbjudande. Det underlättar inte behandling av sjukdomen, säger Christina Lillman-Ringborg, vårdkoordinator vid kliniken, till Metro.

BMI

En normalviktig person har ett BMI, body mass index, på 18,5–24,9. Anorexiapatienterna på  Stockholms centrum för ätstörningar har under 17 – och kan ha så lågt som 13 i BMI. 

STOCKHOLM. På Stockholms centrum för ätstörningar vårdas ungdomar och vuxna för ätstörningar, anorexia och bulimi. Totalt har kliniken 1 700 patienter. 

Men nu avslöjar Metro att verksamheten även har nyttjats av en modellagentur – för att scouta och värva potentiella fotomodeller.

– Man har uppvaktat 14–15-åriga svårt sjuka flickor, säger Christina Lillman-Ringborg, vårdkoordinator, till tidningen.

"Sänder fel signaler"

– Vi tycker att det är helt förkastligt. Man har stått utanför kliniken och raggat på våra flickor för att man vet att de är väldigt smala. Det sänder helt fel signaler, när flickorna samtidigt behandlas för ätstörningar, säger Anna-Maria af Sandeberg, verksamhetschef och överläkare vid kliniken, till Metro.

Modellscouter har närmat sig sjuka flickor i samband med att patienterna har gemensamma promenader och vid besök på kliniken.

"Går inte att sjunka lägre"

– De visste våra tider, och kunde komma fram till flickorna då. Det handlar om unga flickor med anorexia. En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård, säger Margaretha Sandved, enhetschef vid kliniken, till Metro

Nyheten om modellagenturens värvningstaktik har väckt många reaktioner i sociala medier under torsdagsförmiddagen.


Kommentera
Kopiera länk
Dela