Här uppvaktade modellscouter sjuka flickor.
1 av 3
Här uppvaktade modellscouter sjuka flickor.
Stockholms centrum för ätstörningar.
2 av 3
Stockholms centrum för ätstörningar.
"En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård".
3 av 3
"En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård". - Foto: Scanpix

Scoutade modeller vid anorexiaklinik

En modellagentur uppvaktade sjuka flickor utanför en anorexiaklinik i Stockholm – i hopp om att hitta nya modeller. "En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård", säger enhetschefen Margaretha Sandved till Metro.


"Underlättar inte behandlingen"

– En del av sjukdomen är att man har en vrång kroppsuppfattning, och så får man plötsligt smicker och ett jobberbjudande. Det underlättar inte behandling av sjukdomen, säger Christina Lillman-Ringborg, vårdkoordinator vid kliniken, till Metro.

BMI

En normalviktig person har ett BMI, body mass index, på 18,5–24,9. Anorexiapatienterna på  Stockholms centrum för ätstörningar har under 17 – och kan ha så lågt som 13 i BMI. 

STOCKHOLM. På Stockholms centrum för ätstörningar vårdas ungdomar och vuxna för ätstörningar, anorexia och bulimi. Totalt har kliniken 1 700 patienter. 

Men nu avslöjar Metro att verksamheten även har nyttjats av en modellagentur – för att scouta och värva potentiella fotomodeller.

– Man har uppvaktat 14–15-åriga svårt sjuka flickor, säger Christina Lillman-Ringborg, vårdkoordinator, till tidningen.

"Sänder fel signaler"

– Vi tycker att det är helt förkastligt. Man har stått utanför kliniken och raggat på våra flickor för att man vet att de är väldigt smala. Det sänder helt fel signaler, när flickorna samtidigt behandlas för ätstörningar, säger Anna-Maria af Sandeberg, verksamhetschef och överläkare vid kliniken, till Metro.

Modellscouter har närmat sig sjuka flickor i samband med att patienterna har gemensamma promenader och vid besök på kliniken.

"Går inte att sjunka lägre"

– De visste våra tider, och kunde komma fram till flickorna då. Det handlar om unga flickor med anorexia. En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård, säger Margaretha Sandved, enhetschef vid kliniken, till Metro

Nyheten om modellagenturens värvningstaktik har väckt många reaktioner i sociala medier under torsdagsförmiddagen.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.