Polisen kritiseras av Justitieombudsmannen.
1 av 2
Polisen kritiseras av Justitieombudsmannen. - Foto: Scanpix
Misstankar om en stulen iPhone är enligt JO inte skäl nog för att rikta tvångsmedel mot en person under 15 år.
2 av 2
Misstankar om en stulen iPhone är enligt JO inte skäl nog för att rikta tvångsmedel mot en person under 15 år. - Foto: tt bild

Polis kritiseras för husrannsakan hos tolvårig pojke

Polisen i Blekinge gjorde en husrannsakan hos en tolvårig pojke efter att en stulen iPhone spårats till hans hem. Men polisen hade inget rättsligt stöd för husrannsakan och nu får polismyndigheten kritik av Justitieombudsmannen (JO).


Polisen: Agerade korrekt

Polismyndigheten anser att man haft tydliga uppgifter och att handläggningen skett på ett korrekt sätt. Mobiltelefonens positionering samt att den 12-årige pojken setts i omklädningsrummet var enligt polisen bevis nog.

"Det förelåg således konkreta omständigheter som talade för att den misstänkte pojken hade begått den gärning som misstanken avsåg", skriver polisen i ett yttrande till JO.

BLEKINGE. En tolvårig pojke hade haft fotbollsträning när han upptäckte att hans iPhone var försvunnen. Med hjälp av tjänsten "Hitta min iPhone" lyckades han dock spåra telefonen till en jämnårig pojkes lägenhet. Därefter kontaktades polis som gjorde bedömningen att pojken var skäligen misstänkt för stöld.

Inre befäl beslutade om en husrannsakan varpå polisen började leta efter telefonen i pojkens rum. 

Blev utfrågad av poliserna

Men någon telefon gick inte att finna och när polisen gjorde ytterligare en sökning med "Hitta min iPhone" fann de att det gick att ändra kartvy. Den visade att telefonen positionerades till andra änden av hyreshuset – långt bort från pojkens adress.

Då hade pojken hunnit få en rejäl utskällning av sin pappa och blivit utfrågad av flera poliser.

Polisen anser att man gjort rätt

"Samtalet liknade ett regelrätt förhör och pågick i över en timme. Under hela samtalet nekade pojken till att han stulit telefonen, men han kände sig inte trodd och han upplevde attityden som obehaglig", skriver pojkens mamma i en anmälan till JO.

Nu får polisens agerande kritik. JO anser att polisen inte hade rättsligt stöd för ingripandet eftersom det krävs särskilda skäl att rikta tvångsmedel mot personer under 15 år. En misstänkt mobiltelefonstöld lyder enligt JO inte under benämningen "särskilda skäl".

JO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Robotattack mot Charkiv – bränder i Ryssland

3 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.