Fredag 14 Maj
Stockholm

Upplopp i förort: "Läget är inte under kontroll"

Upplopp i Husby, Stockholm.
1 av 26
Upplopp i Husby, Stockholm. Foto: Said Ali/Daniel Hagfeldt
Vittnesuppgifter sprids i sociala medier.
2 av 26
Vittnesuppgifter sprids i sociala medier. Foto:
Flera bilar brinner och så kallade "cocktailbomber" har exploderat.
3 av 26
Flera bilar brinner och så kallade "cocktailbomber" har exploderat. Foto: Daniel Hagfeldt
4 av 26
I videoklippet kan man se hur en bomb exploderar.
5 av 26
I videoklippet kan man se hur en bomb exploderar. Foto: Daniel Hagfeldt
Ett "cocktailrör", som ännu inte har exploderat, ligger på gatan
6 av 26
Ett "cocktailrör", som ännu inte har exploderat, ligger på gatan. Foto: Daniel Hagfeldt
7 av 26
Polis och brandkår är på plats.
8 av 26
Polis och brandkår är på plats. Foto: Daniel Hagfeldt
Polisen har spärrat av delar av Husby.
9 av 26
Polisen har spärrat av delar av Husby. Foto: Said Ali
10 av 26
11 av 26
12 av 26
De har tagit in flertal människor på förhör och enligt vittnen har misshandel pågått.
13 av 26
De har tagit in flertal människor på förhör och enligt vittnen har misshandel pågått. Foto: Said Ali
14 av 26
15 av 26
16 av 26
17 av 26
18 av 26
19 av 26
20 av 26
21 av 26
22 av 26
23 av 26
24 av 26
25 av 26
26 av 26

UPPDATERAD. Stockholmsförorten Husby drabbades av ett våldsamt upplopp under sena söndagskvällen. Bilar sattes i brand och det rapporteras om stenkastning mot poliser. Men ögonvittnen på plats berättar även om övervåld från polisens sida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

STOCKHOLM. Det är oklart hur många människor som är inblandade eller skadade men enligt uppgifter ska ett 40-tal ungdomar ha kastat sten mot polisbilar och poliser. En polisman ska ha träffats i ansiktet.

Enligt Daniel Hagfeldt, boende i området, har flera människor även kastat glasflaskor fyllda med lättantänd vätska, så kallade "Molotovcocktails". 

Hagfeldt rapporterar i ett videoklipp, som nu har spridits på Facebook, att det ligger ett rör på gatan som ännu inte har exploderat, och att bilar passerar platsen.

I klippet kan man också se och höra två explosioner från brinnande bilar.

"Inte under kontroll"

Polis och brandkår är på plats. 

– Jag kan inte ge någon kommentar i nuläget, insatsen pågår fortfarande, säger ett befäl vid polisen i Husby till Nyheter24.

Hur länge kommer insatsen att pågå?

– Det vet jag inte.

Hur många poliser är inblandade?

– Som sagt, jag kan inte ge några kommentarer nu.

Infarterna till Husby har stängts av till följd av oroligheterna.

"Läget i Husby är inte under kontroll, över 100 poliser i Husby. All infarter är avstängda och 100 tals boende i Husby är ute på gatan. 1 Polis blev stenad och träffad i ansiktet. Bil brändes och misstänkta ungdomar omringades av polisen vid tempo", skrev ögonvittnet Said Ali på Facebook strax innan 01:00.

Said Ali är ett av flera ögonvittnen som berättar om att boende i området har utsatts för våld från polisens sida.

Ali har även publicerat egna videoklipp på Facebook.

"Här blev jag själv filmad av polisen och sekunden senare var jag gripen men släpptes fri efter några frågor. Dom var trevliga poliser som jag fick träffa, andra hade inte samma tur utan blev misshandlade av polisen innan dom ens förhördes", skriver Ali.

"Slog de henne?"

I ett annat videoklipp, publicerat av David Quintifadah, kan man se hur en folksamling jagas bort av en grupp poliser.

"Vad gör ni? Jävla galningar", skriker en man.

Panik uppstår.

"Slog de henne?" frågar någon, varpå en kvinna skriker.

Ali Muzelef är boende i Husby och befann sig i händelsernas centrum. Muzelef berättar för Sveriges Radio att kvällens upplopp skedde med anledning av att polisen sköt ihjäl en 69-årig man i Husby i måndags.

– Det stämmer att det brann bilar, för att efter det som hände i måndags, då en 69-årig man blev ihjälskjuten av polisen, har man velat ställa polisen till svars. Man har ringt, hållit demonstrationer, men det är uppenbart att när det inte finns andra kanaler tar de till det här, säger han, och fortsätter:

– Jag har sett brutalt övervåld från polisens sida, de har skickat hundar mot människor som inte har något med det här att göra, de har på olika sätt och vis stormat och attackerat grupper med människor.

UPPDATERING 7.23:

När polisen sammanfattar natten till måndagen är det med tre skadade poliser efter stenkastning. Totalt har minst fyra bilar satts i brand. Även annan typ av skadegörelse ska ha förekommit.

– Det är omfattande skador i Husby centrum. Många glasrutor har krossats, säger Fredrik Andersson, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

Kraftig rökutveckling i ett garage tvingade polisen att evakuera 50 boende i området under natten. De har nu på måndagsmorgonen fått komma tillbaka till sina lägenheter.

"Kan ha förstärkt närvaro"

Polisen har velat undvika spekulationer om nattens händelser kan ha att göra med polisens dödsskjutning av en man i Husby för en vecka sedan. Under måndagen kan insatsen fortsätta med ökad styrka.

– Vi kommer att göra en bedömning under dagen med vilka åtgärder vi behöver vidta. Men det kan bli så att vi kommer ha förstärkt närvaro. Sedan ska vi försöka identifiera de personer som var inblandade och låg bakom upploppen. Jag antar att vi har filmat det hela, men det är inte säkert att det ger resultat, säger Lars Byström, presstalesman på Länskriminalpolisen, till Expressen.

Ingen har gripits efter nattens händelser.

Organisationen Megafonen kommer klockan 10.00 att hålla en presskonferens. De arbetar med unga och kämpar för social rättvisa. I onsdags demonstrerade ett hundratal för en oberoende utredning av polisens dödsskjutning. Megafonen menar att upploppet natten till måndagen var en effekt av samma händelse.

"Vi vet att upploppen idag växt fram ur den frustration som finns där människor ständigt blir ignorerade, känner sig förminskade och blir tystade i alla sammahang. Reaktionerna ikväll är ett resultat av polisens brutalitet i vårt område", skriver organisationen på sin hemsida.

Daniel Hagfeldts video från Husby:


Videoklipp från vittnen på plats:

Reaktioner på händelserna i Husby:

w

Kommentera
Kopiera länk
Dela