Efter två dagars oro har det börjat lugna ner sig i Husby.
1 av 3
Efter två dagars oro har det börjat lugna ner sig i Husby. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Han tror att sportprofilerna är bra medlare.
2 av 3
Han tror att sportprofilerna är bra medlare. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Dessutom tror Jemide att det finns bra förebilder ute i Husby men de kommer inte fram.
3 av 3
Dessutom tror Jemide att det finns bra förebilder ute i Husby men de kommer inte fram. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Kampsportsprofilen till Husbyungdomarna: "Sluta spela offer"

Kända kampsportare från hela Stockholm samlades igår i Husby för att prata om läget – och för att ta kampen mot våldet som har spridit sig som en löpeld.


Husby

Det var under söndagskvällen som oroligheterna i Husby började.

STOCKHOLM. Under tisdagskvällen gick sportprofilerna runt i Husby och pratade med ungdomarna som var på plats. Syftet är att försöka medla mellan ungdomarna och polisen, skriver DN.

– Vi är här för att det blev olidligt att sitta hemma och bara lyssna på nyheterna om det som händer, sa Hayes Jemide, förbundskapten för svenska kickboxlandslaget, till DN.

"Man har eget ansvar"

Jemide nämner att många av ungdomarna känner igen sportprofilerna och det gör att det automatiskt blir coolare. Att många av de dessutom har erfarenhet av att befinna sig på fel sida av lagen gör att undgomarna lättare kan relatera till snacket.

– Sluta spela offer, kämpa. Se till att sköta skolan, tro på dig själv. Jag har mött hinder på grund av min bakgrund, men det har bara sporrat mig, man ska inte låta andra trycka ner en. Man har ett eget ansvar, sa Jemide.

Hayes Jemide är övertygad om att det finns många positiva förebilder i Husby men de kommer inte fram. Han är dessutom övertygad om att många av de våldsamma ungdomarna inte ens bor i Husby, skriver DN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!