Fredag 14 Maj
Stockholm

"Romer är parasiter" - åtalas för kommentarer på nazistsajten

1 av 4
Här är tre av de kommentarer som utgivaren åtalas för.
2 av 4
Här är tre av de kommentarer som utgivaren åtalas för. Foto:
3 av 4
4 av 4

Den ansvarige utgivaren för den nazistiska sajten Realisten åtalas nu för hets mot folkgrupp. Detta på grund av flera hatiska kommentarer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SD-politiker lämnade uppdrag

Sverigedemokraten Kjell Dahlin i Helsingborg lämnade till slut flera kommunala uppdrag sedan Nyheter24 avslöjat att han spridit länkar till Realisten på sin Facebooksida. Den lokala partiföreningen tog starkt avstånd från detta och han varnades av partiledningen. 

"Det var tusan så många zigenare vi plötsligt har inplanterat här i landet, och till vilken nytta?".

Så inleds en av de kommentarer på nynazistiska Svenskarnas partis sajt Realisten som nu leder till att den ansvarige utgivaren åtalas. Kommentaren fortsätter med att kalla romer för "parasiter" flera gånger:

"Förlåt mig men det folket år ju parasiter och ingenting annat, det enda dom kan är att vara oärliga, och hur mycket närvaro har dom i skolorna?", skriver den anonyme personen och fortsätter:

"Det här landet har blivit zigenarnas nya paradis. Och förrestens många flera parasiters. Sverige har blivit en ren soptipp."

Åtalas för fem kommentarer

På måndagen beslutade Justitiekanslern (JK) att åtal ska väckas mot utgivaren med anledning av fem olika kommentarer från Realistens kommentarsfält. Det handlar om två separata polisanmälningar som gjorts tidigare i år. Flera av kommentarerna har legat uppe på sajten i en dryg månad.

I en annan artikel, med rubriken "Löss och annan ovälkommen ohyra" står det så här i en kommentar:

"Annan ovälkommen ohyra, är det fler än jag som tänker på somalier?"

24-åring ansvarig

I en av de andra kommentarerna, skriven på norska, vill personen att invandrare ska bekämpas med insektsgiftet DDT.

Personen som står som ansvarig utgivare för sajten är en 24-årig man från Småland. Rättegången kommer att äga rum vid Stockholms tingsrätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela