Här är tre av de kommentarer som utgivaren åtalas för.
1 av 3
Här är tre av de kommentarer som utgivaren åtalas för.
2 av 3
3 av 3

"Romer är parasiter" - åtalas för kommentarer på nazistsajten

Den ansvarige utgivaren för den nazistiska sajten Realisten åtalas nu för hets mot folkgrupp. Detta på grund av flera hatiska kommentarer.


SD-politiker lämnade uppdrag

Sverigedemokraten Kjell Dahlin i Helsingborg lämnade till slut flera kommunala uppdrag sedan Nyheter24 avslöjat att han spridit länkar till Realisten på sin Facebooksida. Den lokala partiföreningen tog starkt avstånd från detta och han varnades av partiledningen. 

"Det var tusan så många zigenare vi plötsligt har inplanterat här i landet, och till vilken nytta?".

Så inleds en av de kommentarer på nynazistiska Svenskarnas partis sajt Realisten som nu leder till att den ansvarige utgivaren åtalas. Kommentaren fortsätter med att kalla romer för "parasiter" flera gånger:

"Förlåt mig men det folket år ju parasiter och ingenting annat, det enda dom kan är att vara oärliga, och hur mycket närvaro har dom i skolorna?", skriver den anonyme personen och fortsätter:

"Det här landet har blivit zigenarnas nya paradis. Och förrestens många flera parasiters. Sverige har blivit en ren soptipp."

Åtalas för fem kommentarer

På måndagen beslutade Justitiekanslern (JK) att åtal ska väckas mot utgivaren med anledning av fem olika kommentarer från Realistens kommentarsfält. Det handlar om två separata polisanmälningar som gjorts tidigare i år. Flera av kommentarerna har legat uppe på sajten i en dryg månad.

I en annan artikel, med rubriken "Löss och annan ovälkommen ohyra" står det så här i en kommentar:

"Annan ovälkommen ohyra, är det fler än jag som tänker på somalier?"

24-åring ansvarig

I en av de andra kommentarerna, skriven på norska, vill personen att invandrare ska bekämpas med insektsgiftet DDT.

Personen som står som ansvarig utgivare för sajten är en 24-årig man från Småland. Rättegången kommer att äga rum vid Stockholms tingsrätt.

/
/
/
tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

1 timme sedan
Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

1 timme sedan
En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.