Torsdag 26 Maj
Stockholm

Majblomman nekar tioårig pojke med ADHD – följer inte med på läger

Majblommans sommarläger nekar tioårig pojke plats på grund av hans ADHD (pojken på bilden har inget med artikeln att göra)
1 av 5
Majblommans sommarläger nekar tioårig pojke plats på grund av hans ADHD (pojken på bilden har inget med artikeln att göra). Foto: Scanpix/Bildbyrån
Pojken hade sålt majblommor för 3 300 kronor.
2 av 5
Pojken hade sålt majblommor för 3 300 kronor. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Majblommans Riksförbund förklaring publicerades igår på deras Facebooksida.
3 av 5
Majblommans Riksförbund förklaring publicerades igår på deras Facebooksida. Foto: Facebook
4 av 5
Majblommans representanter vill inte uttala sig om enskilda barn.
5 av 5
Majblommans representanter vill inte uttala sig om enskilda barn. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

En tioårig pojke i Mellansverige nekas plats på Majblommans årliga sommarläger på grund av sin ADHD-diagnos – trots att Majblommans riksförbund hävdar att det strider mot de egna riktlinjerna. "Jag tycker att det är rent ut sagt är för jävligt", säger pojkens mamma till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Majblommans riksförbund…

 …är en ideell organisation som grundades 1907.

Deras huvuduppgifter är att förbättra barns villkor och motverka fattigdom bland barn.

ADHD

ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyper- eller hypoaktivitet. 

Symptom: Nedsatt motorik, sömnsvårigheter, problem med att tolka sinnesintryck, kan ha problem med ångest, stark oro eller depression.

MELLANSVERIGE. En tioårig pojke har nekats plats på Majblommans årliga sommarläger på grund av sin ADHD-diagnos.

Händelsen uppmärksammades först i ett blogginlägg där skribenten Emelie Håkansson, 25, skrev om sin vännina vars son inte fick möjlighet att följa med på det planerade sommarlägret. Detta trots att pojken sålt majblommor för 3 300 kronor – bäst av alla försäljare i hela kommunen. 

– Jag tycker att det är rent ut sagt är för jävligt att han inte får åka med. Jag vet att Majblomman ställer upp för barn men det blir så fel nu, säger mamman till Nyheter24.

Socialsekreteraren hjälpte med ansökan

Sommarlägret anordnas av Majblommans Riksförbund och är till för barn i behov av ett avbrott i vardagen. På lägret ges barn chansen att träffa och umgås med andra barn med liknande behov.

Det var familjens socialsekreterare som ansökte om lägerplats åt den tioårige pojken och hans drygt två år yngre bror. I och med att det var en minimal ålderskillnad bad mamman om att sönerna skulle få åka under två olika perioder för att inte hamna på samma läger. 

– De är ju nästan som tvillingar och bråkar som syskonpar kan göra. Därför valde jag att ansöka om två olika perioder för att slippa eventuell tjafs som skulle kunna uppstå, säger pojkens mamma.

Kunde inte ta emot pojken

Men för tre veckor sedan mottog mamman ett brev från sommarlägrets verksamhetschef i vilket det framkommer att pojken nekas plats. "Tyvärr har vi ingen möjlighet att ta emot X på vårt sommarläger", löd beskedet, men det angavs ingen förklaring om varför.

I ett ljudklipp som Nyheter24 har fått ta del av ringer mamman verksamhetschefen och frågar varför hennes son inte får åka med.

– De här lägren som vi har, de är riktade till barn utan funktionshinder. Men för barn som har funktionshinder kan man få söka bidrag för läger som har den inriktningen, säger verksamhetschefen i ljudupptagningen, och poängterar:

– Lägret är inte till för barn med hans funktionshinder.

Nya regler om barn med funktionshinder

Det framkommer under samtalets gång att reglerna kring barn som har ADHD är nya från och med i år.

– Det står på vår hemsida och det har det gjort sedan januari i år. Sen är det inte konstigt om man skickar in en ansökan om man har varit iväg (på läger) ett år tidigare och det har gått hur bra som helst och så plötsligt går det inte. Man läser kanske inte all information noga eller så tänker man att det är som förra året, men nu är det inte så.

På Majblommans hemsida kan man vidare läsa att "alla barn som deltar måste klara av att vara i en stor grupp utan stödperson".

– Min son har inga problem med att gå i skolan, han går i vanlig skolklass som alla andra barn och han har ingen assistent. Han klarar av att sälja majblommor för 3 300 kronor, varför skulle han då inte klara sig på ett sommarläger? säger mamman till Nyheter24.

Under onsdagen publicerade Majblommans riksförbund ett inlägg på sin Facebooksida som ett svar på väninnans blogginlägg. Där framkommer det att man inte har några "generella regler om att neka barn med ADHD eller andra neuropsykiatriska diagnoser". 

– Vi har ingen generell regel att inte tillåta barn med olika funktionshinder eller diagnoser att inte åka, bekräftar Anna Lundberg, kommunikatör på Majblommans Riksförbund, för Nyheter24.

Säger emot sig själva

Något som uppenbarligen inte gäller i 10-åringens fall.

Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans Riksförbund, befinner sig just nu på semester i Grekland och vill inte kommentera ärendet över telefon.

– Majblomman kan aldrig kommentera uppgifter som rör enskilda barn, säger Holm i ett sms till Nyheter24.

Pojkens fall har dock diskuterats, av era medarbetare, på er Facebooksida?

– Vi har inte kommenterat detta enskilda fall i kommentarsfält.

Hur kommer det sig att pojken nekas plats på grund av sin ADHD – trots att ni hävdar motsatsen på Facebook? Säger ni inte emot er själva då?

– Nej, vi säger inte emot oss själva. Vi kan som sagt inte kommentera enskilda barn.

Förra sommaren valde mamman att inte ansöka om lägerplats åt sin tioårige son eftersom han då påbörjat medicinering för sin ADHD. Mamman ville inte riskera att det skulle ställa till med problem för lägerpersonalen.

I år tog hon, tillsammans med socialsekreteraren, dock beslutet att ansöka för båda sönerna eftersom tioåringen nu har sin ADHD under kontroll.

Men trots det ser det alltså inte ut att bli något läger för kommunens bästa majblomsförsäljare.

– Jag har inte haft hjärta att tala om för honom att han inte får åka, men han kan ha överhört när vi vuxna har pratat om det. Man går inte tillväga på detta sätt, jag tycker inte att det är rätt att utesluta någon, säger mamman till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela