Johanna Andersson (till höger) är starkt kritisk till Kanal 5:s version av engelska "The Undateables".
1 av 3
Johanna Andersson (till höger) är starkt kritisk till Kanal 5:s version av engelska "The Undateables".
Johanna vill att kanalen tar bort programmet.
2 av 3
Johanna vill att kanalen tar bort programmet.
Bild från det engelska programmet "The Undateables"
3 av 3
Bild från det engelska programmet "The Undateables"

Kanal 5:s nysatsning får kritik: "Förnedringsteve – låt det inte sändas"

Under torsdagen blev det känt att Kanal 5:s nya dejtingprogram går under arbetsnamnet "De odejtbara". Nu får programmet svidande kritik på Twitter och av Johanna Andersson, som har funktionsnedsättningen cerebral pares.
– Ta bort programmet – det är förnedringsteve, säger hon.


"Är funktionsnedsatta odejtbara?"

Det engelska originalet "The Undateables" har gått på Channel 4. Även inför den säsongsstarten blev programmet kritiserat, bland annat av Sharon Brennan på The Guardian.

Under hösten ska produktionsbolaget Mastiff spela in ett dejtingprogram åt Kanal 5. Enligt bolaget är man på jakt efter personer som "är villiga att ge kärleken en chans".

Men under torsdagen uppdagades det att Mastiff söker funktionsnedsatta personer – och att programmet går under arbetsnamnet "De odejtbara". Något som flera som intervjuats av programmet inte har fått veta.

Det tilltänkta programmet har mottagit svidande kritik från flera håll.

Bland annat av Johanna Andersson, som har funktionsnedsättningen cerebral pares.

– Vi behöver inget eget program och jag tycket det är helt idiotiskt om jag ska vara ärlig. Vi är ju vanliga personer ändå behandlar man oss annorlunda, som främmande varelser, säger hon till Nyheter24.

"Vi är vanliga människor"

Andersson ska nu söka tillstånd för en demonstration utanför Kanal 5-huset. Om hon inte får igenom demonstrationen vill hon träffa både Kanal 5 och produktionsbolaget för ett möte.

 Jag känner bara att vi kan vara med i ett vanligt dejtingprogram om vi vill det. Vi behöver inte ha något annat för oss. Vi är vanliga människor. Fördomarna förstärks bara av det här.

Vad tycker du att Kanal 5 borde göra?

– Ta bort programmet, det är förnedringsteve, låt det inte sändas. De skulle tänkt lite mer innan de började spela in.

Tanken är att programmet ska följa och dokumentera åtta funktionsnedsatta singlar som söker kärlek. 

Mastiff har sökt deltagare på sajter som Mittfunktionshinder.se och aspergerforum.se. I annonserna beskriver bolaget att det är ett program med "hjärtat på rätt ställe" och att det är "insidan som räknas". Men kritiker anser att Kanal 5 i själva verket skapar en vi och de-känsla – samt spär på fördomar om funktionsnedsatta.

Finns ingen svensk titel än

Dan Panas, presschef på SBS TV, förklarar att allt är ett missförstånd och att programmet inte fått något namn än.

– Det här är svensk version av den brittiska dokumentärserien "The Undateables". Vi är öppna för alla namnförslag för vi har ingen svensk titel klar, säger Panas till Nyheter24.

Vad har du att säga om den kritik som programmet fått under dagen?

– Jag tror att mycket av kritiken bottnar i fördomar om vårt syfte med programmet. Vårt syfte är inte att spä på fördomar eller att skada. Vi vill att svenska folket ska få känna våra underbara medverkande och se hur deras verklighet ser ut.

Finns det någon chans programmet kommer att heta "De odejtbara"?

– Det spelar inte så stor roll vad programmet heter utan vad det handlar om. Det är ett möte med fantastiska människor.

Johanna Andersson är emellertid inte ensam om sin kritik mot Kanal 5:s planerade dejtingsåpa. Tobias Holmberg, ordförande för Unga Rörelsehindrade, menar att programmet "stigmatiserar" bilden av funktionsnedsatta.

– Jag tycker att det är ett väldigt knepigt programkoncept som stigmatiserar bilden av funktionsnedsatta. De verkar ha missat att den handlar om människor och inte funktionsnedsättningar.

Har du något råd till Kanal5?

– Kanal 5 borde se över sin egen människosyn och tänka lite nästa gång. I stället för att sno programkoncept från Storbritannien kan de utveckla egna programidéer.

Så reagerade Twitter på nyheten om "De odejtbara":

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.