Krogen har anmälts två gånger på kort tid.
1 av 3
Krogen har anmälts två gånger på kort tid. - Foto: Scanpix/Privat
Nu berättar 23-åriga Linda om arbetsintervjun med den 73-årige vd:n.
2 av 3
Nu berättar 23-åriga Linda om arbetsintervjun med den 73-årige vd:n. - Foto: Privat
Mannen pratade mycket om sex och hur många kvinnor han legat med.
3 av 3
Mannen pratade mycket om sex och hur många kvinnor han legat med. - Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX

Skulle få "drottninglön" på innekrogen - i utbyte mot sex med vd:n

I april stämdes en innekrog i Stockholm efter att den 73-årige vd:n kommit med sexförslag till en arbetssökande 22-åring. Sedan dess har ännu en kvinna anmält krogen. 23-åriga Linda Johansson erbjöds "drottninglön" – om hon hade sex med vd:n.
– Det är helt sinnessjukt att det här får fortsätta, säger hon.


"Kvinnor är våp"

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har sedan tidigare stämt innekrogen på 125 000 kronor i skadestånd. Den 73-årige vd:n ska enligt DO ha trakasserat en arbetssökande 22-årig kvinna sexuellt.

73-åringen ska ha kommit med flera sexuella förslag och anspelningar. Under ett möte påpekade han flera gånger att "95 procent av alla kvinnor är våp" som bara kan tre saker: "äta, föröka sig och sova".

"Han uppgav även att han hade en idé om att de kunde resa bort tillsammans och att han då skulle fotografera henne. Han sa att hon vid en sådan fotografering till exempel kunde hålla händerna for brösten och samtidigt hålla munnen öppen en millimeter eller en centimeter så att hon skulle framstå som så sexig som möjligt", står det i dokumentet från DO.

STOCKHOLM

"Om vi skulle ha samlag så skulle jag inte ha något emot det".

"95 procent av alla kvinnor är våp som bara kan tre saker: äta, föröka sig och sova".

Det sa en 73-årig vd för en innekrog i Stockholm till en 22-årig arbetssökande kvinna, enligt Diskrimineringsombudsmannens stämning mot krogen i april. 

Sedan dess har krogen DO-anmälts av ytterligare en kvinna. Nu träder 23-åriga Linda Johansson fram och berättar för Nyheter24 om hur hon blev utsatt för sexuella trakasserier när hon sökte jobb på innekrogen. Hon hade flyttat 40 mil för att bo i Stockholm när hon fick en arbetsintervju på restaurangen.

– Det kändes konstigt från början. Han pratade mycket om sex och var noga med att han gillade öppna tjejer. Rätt snart började han komma med sexuella förslag. Jag kände mig riktigt kränkt, det kändes som att man var prostituerad. Det var som att han ville visa att han kunde köpa vad som helst för pengar, säger Johansson till Nyheter24.

"Städhjälp med förmåner"

Diskrimineringsombudsmannen valde först att sända ärendet vidare till Johanssons fackförbund. Men nu är fallet återigen hos DO som ser över möjligheterna att ta det till domstol. Johansson förklarar att vd:n erbjöd henne "prinsesslön" som kunde uppgraderas till "drottninglön" om hon gjorde sig "förtjänt av den".

– Drottninglönen fick man om man gjorde saker med eller för honom – inte för företaget. Det kunde vara att städa hans lägenhet eller om man gjorde sexuella saker med honom. Som en städhjälp med förmåner, berättar Johansson.

Som en del i anställningsintervjun ville 73-åringen även äta middag med 23-åringen på en restaurang. Men strax innan ändrade han sig eftersom "det antagligen fanns för många nyfikna ansikten på restaurangen". Middagen flyttades i stället till mannens bostad – dit en ung kvinnlig kollega också följde med.

"Var i desperat behov av jobb"

När de kom hem till mannen ställde han fram alkohol och började prata om sex. 

– Det första han sa var "ni förstod väl direkt att jag vill ha sex med er". När vi sa att vi inte gick med på det kom det mindre förslag, som att han ville fotografera oss nakna. Vi sa nej till det också. När vi gick erbjöd han oss 500 kronor att köpa fina underkläder för, säger Johansson, och fortsätter:

– Så här i efterhand känns det dumt att man ens följde med. Men jag ville ha ett jobb. Jag fick känslan av att han valde ut dem som var mest desperata. Jag och min sambo hade nyss flyttat till Stockholm och jag var i desperat behov av jobb. Det var likadant med den andra tjejen, hon behövde jobb efter skolan.

Diskrimineringsombudsmannen har tidigare stämt krogen på 125 000 kronor för trakasserier mot den 22-åriga kvinnan. Johansson hoppas att hennes fall tas vidare i domstol.

– Jag tycker att det är helt sinnessjukt att det här kan fortsätta. Antagligen var inte vi de första som tackade nej. 125 000 kronor är ingenting för honom, han borde sättas i fängelse.

Nyheter24 har förgäves försökt nå restaurangens vd.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

USA:s HD aviserar beslut i Trumpmål

Mordförsök i Södertälje

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern fördes under tidiga söndagskvällen till sjukhus i ambulans efter att ha blivit stucken med ett vasst föremål i centrala Södertälje. Mannen hittades utomhus.

Minst 12 döda när fängelse stormades

1 timme sedan
Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

igår 23:06
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.