När ungdomarna såg poliserna avbröts försöket.
1 av 5
När ungdomarna såg poliserna avbröts försöket.
Stormningar mot macken sker nästan varje år.
2 av 5
Stormningar mot macken sker nästan varje år.
Det stora antalet personer gör det svårt för polisen att identifiera förövarna.
3 av 5
Det stora antalet personer gör det svårt för polisen att identifiera förövarna. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Dreamhack är världens största datorfestival, enligt Guinness rekordbok.
4 av 5
Dreamhack är världens största datorfestival, enligt Guinness rekordbok. - Foto: Patrik Lundin/Scanpix
Tusentals besökare samlas för att umgås och spela datorspel.
5 av 5
Tusentals besökare samlas för att umgås och spela datorspel. - Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

250 gamers försökte "swarma" bensinmack under Dreamhack

Över 250 ungdomar från Dreamhack samlades för att "swarma" en Statoilbutik natten mot måndagen. Men polisen var snabbt på plats och kunde stoppa stöldattacken.
– De försöker varje år, säger vakthavande befäl Bo Kellert.


"Swarming"

Swarming är ett relativt nytt begrepp som skapades i USA. 

Det är en form av stöldattack riktad mot bensinmackar eller andra butiker som går ut på att ett stort antal personer springer in och snabbt tar vad de vill ha innan de springer ut igen. 

Det stora antalet gärningsmän gör det svårt för polisen och övervakningskameror att identifiera vem som är vem samt vem som gjort vad.

JÖNKÖPING. Stormningar – eller så kallade "swarmningar" – mot Statoil har blivit en tradition för flera Dreamhackbesökare i Jönköping.

För två år sedan stormades bensinmacken av ett 50-tal ungdomar som sprang in och plundrade butiken. Sedan dess har macken blivit utsatt för flera attacker – och natten mot måndagen var det dags igen.

– Det skedde ett stormningsförsök vid 02-tiden. Men vi var förberedda och lyckades hejda det hela i tid. Sådana här attacker sker ju nästan varje år så vi har koll, säger vakthavande befäl Bo Kellert, till Nyheter24.

Över 250 ungdomar hade enligt Jnytt samlats för den årliga "swarmingen". Men när ungdomarna såg poliserna avbröts attacken nästan omedelbart.

– De väsnas och begår vissa snatterier. Deras upplägg är väl att vara så pass många att de kan få med sig grejer från butiken, säger Kellert.

"Vi har en natt kvar nu"

Stationsföreståndaren Mats Lindqvist förklarar att man låst dörrarna för att undvika stormningar från Dreamhack-besökare.

– De kommer inte in om de inte slår sönder någonting. Så har det varit de senaste åren och det känns även som att polisen har haft benkoll på dem. Det är inte som förr om åren då vi var helt utlämnade till vårt öde, säger han till Nyheter24.

När stormningarna mot bensinmacken inleddes för flera år sedan handlade det enligt Lindqvist mest om "en kul grej". Festivalbesökarna "hoppade bara runt och dansade", men år 2009 började de även försöka stjäla saker.

– Vi har en natt kvar nu, så vi får se om det händer något då, säger Lindqvist.

Här är ett videoklipp från ett swarmingförsök mot bensinmacken år 2011. Tiotals ungdomar marscherar från Dreamhack till Statoil. Väl där finner de väntande polisbilar och låsta dörrar varpå försöket avbryts.

Här är ett försök från 2009:

Här visas en framgångsrik swarmingattack i USA. Tjuvarna går hänsynslöst runt och plockar åt sig det de vill ha:

Ytterligare ett klipp från USA där flera personer "swarmar" en klädbutik och får med sig en hel garderob nya kläder.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.