Här är Sveriges fattigaste stad

- 18/06/2013, 12:29
Klosters kyrka...
1 av 2

Klosters kyrka...

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Som liksom Eskilstunaån ligger i Eskilstuna.
2 av 2

Som liksom Eskilstunaån ligger i Eskilstuna.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Socialstyrelsen presenterar nu ny statistik om ekonomiskt bistånd i Sverige under förra året.

Ny statistik från Socialstyrelsen visar var i landet flest människor under förra året fick ekonomiskt bistånd. Sett över hela landet fick ungefär fyra procent av befolkningen ekonomiskt bistånd men det varierar rejält från stad till stad.

Flest i Eskilstuna

Allra värst är det i Eskilstuna där nästan tio procent av invånarna fick ekonomiskt bistånd förra året. En viss skillnad mot Vellinge där endast omkring en halv procent fått samma hjälp. Andra städer som sticker ut är Lomma med ungefär en procent, Svedala med under en och en halv procent, Södertälje med nästan nio procent och Flen med strax över åtta och en halv procent.

I storstadsregionerna landar Stockholm på strax över tre procent, Göteborg på närmare sju och Malmö på exakt nio procent. 

Sammanlagt över tio miljarder

Sammanlagt betalade kommunerna ut omkring 10,6 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd, en ökning med två procent jämfört med året innan. Däremot var antalet hushåll, 225 106 stycken, som fick ekonomiskt bistånd oförändrat.

Allra vanligast är det med ekonomiskt bistånd till ensamstående mammor, 23 procent av de ensamstående mödrarna fick ekonomiskt bistånd förra året.