Mannen har nu fällts i såväl tingsrätt som hovrätt.
1 av 4
Mannen har nu fällts i såväl tingsrätt som hovrätt. - Foto: SCANPIX
Själv hävdar han att hästägare i närheten har lierat sig mot honom.
2 av 4
Själv hävdar han att hästägare i närheten har lierat sig mot honom. - Foto: SCANPIX / AP
Rätten väljer dock att gå på målsägandenas linje och dömer mannen till rättspsykiatrisk vård.
3 av 4
Rätten väljer dock att gå på målsägandenas linje och dömer mannen till rättspsykiatrisk vård. - Foto: Scanpix
Mannen är tidigare dömd för liknande brott.
4 av 4
Mannen är tidigare dömd för liknande brott. - Foto: SVENSKA DAGBLADET

Man i Sala försökte köra på hästar – nu döms han

En man i Sala som vid ett flertal tillfällen varit nära att köra på sina hästintresserade grannar dömdes i förra veckan till rättspsykiatrisk vård vid Svea hovrätt.


Sammanlagt fyra fall

66-åringen döms för fyra fall av olaga hot.

Samtliga gånger har han kommit körande i hög fart och precis missat de målsägande.

Vid flera tillfällen har han även kört mot dem.

SALA. En 66-årig man från Sala kommun döms i Svea hovrätt – som därmed instämmer i tingsrättens bedömning, till rättspsykiatrisk vård för olaga hot. Mannen har vid ett flertal tillfällen nästan kört på hästar med ryttare, något som han även sen tidigare är dömd för, skriver Sala Allehanda.

Hävdar att det handlar om en konspiration

Mannen själv nekar till alla anklagelser och hävdar att det att det istället handlar om en konspiration, iscensatt av hans grannar för att de ska tjäna pengar på honom.

I domen står att läsa att "han har som förklaring sagt att personer med hästintresse har lierat sig mot honom med avsikt att kräva honom på pengar samt, på sikt, fördriva honom och andra icke-hästägare från trakten. Hjälp i denna strävan har de fått av i stämmande åklagare. Även vid andra tillfällen har hästintresserade sammansvurit sig för att skada honom". Något som alltså både tings- och hovrätten väljer att inte tro på.

Decimeter ifrån

I domen går även att läsa om den skräck som flera av de drabbade känt när mannen i hög fart kommit körande mot dem och ofta bytt sida av vägen för att komma närmare. Ofta har han varit mindre än en meter, ibland bara någon decimeter, från att träffa antingen ryttare eller häst.

En av de målsägande beskriver hur hon precis lyckas hoppa undan innan mannens bil passerade i hög fart där hon alldeles nyss stått.

66-åringen, som tidigare dömts till fängelse för liknande brott, döms alltså nu till rättspsykiatrisk vård, skriver Sala Allehanda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!