Onsdag 12 Maj
Stockholm

Elefanter på rymmen – ett pr-trick?

En elefant som rymt – eller en cirkusledning som släppt ut den?
1 av 5
En elefant som rymt – eller en cirkusledning som släppt ut den?. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Klart är att djuren rymmer med jämna mellanrum under sommarmånaderna.
2 av 5
Klart är att djuren rymmer med jämna mellanrum under sommarmånaderna. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Cirkus Maximum menar att kritiken är helt felaktig.
3 av 5
Cirkus Maximum menar att kritiken är helt felaktig. Foto: Scanpix
Kameler på rymmen.
4 av 5
Kameler på rymmen. Foto: Scanpix
I Östhammar rymde en zebra nyligen.
5 av 5
I Östhammar rymde en zebra nyligen. Foto: Scanpix

Kameler, elefanter och zebror – när cirkusarna kommer till stan rymmer ofta djuren till centrum eller till radhusområden. Något som både Cirkus Scott och Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström menar är ett listigt pr-trick.

– Alla cirkusdirektörer är pr-proffs, säger Wahlström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Cirkusar i Sverige

Det finns omkring tio cirkusar som turnerar i Sverige. De mindre har enbart hästar medan de största har elefanter och till och med sjölejon. Här är några av cirkusarna:

Cirkus Brazil Jack, Cirkus Bronett, Cirkus Europa, Cirkus Maximum, Cirkus Scott, Cirkus Skratt, Cirkus Wictoria, Cirkus Madigan Expedition Cirkus, Cirkus Harlekin och  Cirkus Olympia.

Elefanter på en väg i Hässleholm och kameler som vandrar runt i Uppsala. Förrymda cirkusdjur är ett lika säkert vårtecken som huggormar och tussilagos.

För i takt med att cirkusarna börjar resa runt i Sverige ploppar även artiklarna upp i lokaltidningarna. "Elefanter på vift i Skaraborg""lamadjur rymde i Bråvalla" och nu senast "zebra och kameler på rymmen i Östhammar"

En slump? Inte enligt Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström. Han menar att det är ett solklart pr-trick.

– De ser till att elefanterna rymmer i väg så att det blir stor uppståndelse och en nyhet i tidningen – och sedan går alla på cirkus. Alla cirkusdirektörer är pr-proffs. Det finns ingen cirkusdirektör som är värd att vara direktör om han inte släpper ut elefanterna åtminstone ett par gånger varje sommar, säger Wahlström till Nyheter24.

Cirkus Scott: "Vi gör det inte"

Wahlström menar att cirkusarna har bättre koll på sina djur än vad de ser ut att ha. Och han får medhåll av Linda Andersson, presstalesperson på Cirkus Scott. 

– Jag tror att det är ett pr-trick som mindre cirkusar använder sig av. De kan inte ha så dålig koll på djuren, de vill mest ha uppmärksamhet, säger hon till Nyheter24.

Andersson hävdar bestämt att Cirkus Scott inte låter sina djur rymma medvetet. Hon förklarar dock att djuren ofta går på promenader inne i stan tillsammans med en djurskötare.

– Elefanterna är så pass tränade att de följer sin tränare. Vi skulle aldrig ta några risker, säger Andersson.

Polisen: "Kan vara falsklarm"

De förrymda djuren leder ofta till att polisen tvingas rycka ut. I torsdags hjälpte Uppsalapolisen till med att återföra en zebra och flera kameler till Cirkus Maximum som befinner sig i Östhammar. Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen vill inte spekulera kring om det finns ett uppsåt bakom rymningarna.

– Det är klart att larm som orsakar stora kostnader skulle kunna betraktas som ett falsklarm. Men vår uppgift är att se till att djuren återförs. Vi gör ingen djupare efterforskning kring bakgrunden och vi har inga misstankar om något pr-trick, säger hon till Nyheter24.

Cirkus Maximums turnéledare Helena Schicht är förbannad över kritiken som hon menar är helt felaktig. 

– Jag blir så upprörd över att alla tror det. Det är absolut inget vi gör i pr-syfte. Det säger sig själv att man inte släpper ut djur som är stora investeringar vind för våg. En dresserad kamel kostar väldigt mycket. Det där är något jag förnekar med bestämdhet, säger hon till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela