Torsdag 7 Jul
Stockholm

Spöken på Gröna Lund anmäler misshandel: "Det var en elak person"

Jobbar nu inte ute bland gästerna.
1 av 4
Jobbar nu inte ute bland gästerna. Foto: SCANPIX
Anställda i spökhuset på Gröna Lund har misshandlats av besökare.
2 av 4
Anställda i spökhuset på Gröna Lund har misshandlats av besökare. Foto: SCANPIX SWEDEN
Något som skett regelbundet under många år.
3 av 4
Något som skett regelbundet under många år. Foto: SCANPIX SWEDEN
Först nu har det anmälts till arbetsmiljöverket.
4 av 4
Först nu har det anmälts till arbetsmiljöverket. Foto: Faksimil

Det har länge rapporterats om otrevligheter och handgemäng mot de anställda i Spökhuset på Gröna Lund. Nu har man lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket samt ändrat sina rutiner för att få bukt med problemet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det andra fallet

Thomas Ransmyr jobbade i Spökhuset 1999 till 2003.

I en tidigare intervju med Dagens Nyheter har han vittnat om våldsamheter inne i spökhuset.

– Många tonårstjejer och framför allt mödrar med barn var både aggressiva och våldsamma. Folk spottade på oss, trängde upp oss i hörn och höll fast oss. Det är hemskt, men till slut vande man sig, säger han till tidningen.

STOCKHOLM. Förhållandena för de anställda i Spökhuset på nöjesparken Gröna Lund har tidigare rapporterats vara tuffa. Merparten av alla anmälda fall av misshandel mot personal på nöjesparken har handlat om att anställda i spökhuset åkt på smällar, visar en tidigare undersökning av Dagens Nyheter.

I maj anlitade Gröna Lund emellertid ett nytt företag, MM Entertainment AB, som därmed tog över ansvaret för Spökhuset. Men även deras "spöken" har blivit utsatta för misshandel.

Nu har man valt att anmäla påhoppen till Arbetsmiljöverket.

– Vi har rutiner för det här, att dom säger till direkt när det händer någonting, säger John Ingemarsson, vd för MM Entertainment, till Nyheter24.

"En elak person"

Tidigare har det alltså inte lämnats in några anmälningar men Ingemarsson och hans företag har en annan inställning än de tidigare ansvariga.

I båda de fall som nu har anmälts handlar det om att gäster slagit till någon av de anställda. I det ena fallet handlar det om en gäst som försökte gå ut genom en nödutgång och stoppades av ett av spökena – varpå ett missförstånd uppstod, blandat med lite språkförbistring tror Ingemarsson.

– Det känns inte som att det var något medvetet och elakt men den andra saken var ju verkligen tråkig. Det var en elak person som gjorde det.

Det andra fallet ska också ha utspelat sig inne i själva Spökhuset.

Enligt Ingemarsson ska en gäst ha slagit till ett spöke i ansiktet – men som tur var bar spöket en mask som dämpade slaget.

Sedan de två incidenterna har man gjort förändringar kring spökenas rutiner.

Blir spöken utsatta för mycket sånt?

– Nej, det är ju inte det. Sen efter det här har vi bestämt att de ska inte vara ute bland gästerna, utan de ska vara bakom ett räcke där och även uppe på en balkong så att de inte har närkontakt med gästerna. Och efter det så har det inte varit någonting, säger Ingemarsson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.