Det ska handla om en handfull extremister.
1 av 2
Det ska handla om en handfull extremister. - Foto: Facebbok
Polisen säger sig ha varit naiva.
2 av 2
Polisen säger sig ha varit naiva. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Vänsterextremister misstänks ligga bakom 30-tal politiska attacker

Vänsterextremister från Revolutionära Fronten är nu misstänka för över 30 politiska attentat i Mälardalen under det senaste halvåret.


Fruktar hämnd från nationalister

 Ännu så länge har det mesta av våldet kommit från vänster.

Men Eskilstunapolisen fruktar nu att nationalisterna kan komma att slå tillbaka.

– Det kan fortgå. Det kan även eskalera och det vill vi inte och det måste vi bryta i så fall, säger Polisens utredare till P4 Sörmland.

MÄLARDALEN. En rad politiska attacker har utförts i Mälardalen under det senaste halvåret har ofta beskrivits som ett krig mellan politiska meningsmotståndare. Uppgifter till P4 Sörmland tyder dock på att näst intill alla attacker har utförts av personer ur den extrema vänstern. Det ska handla om ett 30-tal attacker från vänstersidan, att jämföra med kanske en tiondel så många från deras meningsmotståndare.

Aktivt sökt upp och attackerat

Enligt uppgift ska attackerna ha utförts av en handfull aktivister från Revolutionära Fronten, många hemmahörande i Eskilstuna.

– Vi har aktivt sökt upp och helt enkelt attackerat personer som vi anser har en militant fascistisk organisering, vilket är ett hot mot oss och även mot arbetarklassen och arbetarrörelsen på sikt, fysiskt, säger en talesperson från gruppen till P4 Sörmland.

Kemikalieattacker

Attackerna har handlat om allt från telefonhot och graffiti till kemikalieattacker och misshandel. Eskilstunapolisen samarbetar nu med säkerhetspolisen, men enligt polisens utredare missade man allt för länge sambanden mellan de olika attackerna.

– Vi har ju varit naiva till att börja med innan vi skapade oss en bild av det här. Nu vet vi bättre. Nu gäller det att vi sprider den här kunskapen i landet och även till åklagare och tingsrätt och så vidare, säger Eskilstunapolisens förundersökningsledare, som av rädsla för repressalier bara vill uppge förnamnet Fredrik, till P4 Sörmland.

"Relativt allvarligt hot"

Säkerhetspolisen anser dock inte att de olika grupperingarna är ett hot mot demokratin.

– Vi bedömer inte att någon av de här aktörerna utgör något reellt hot mot demokratin, när vi pratar om att göra revolution eller förändra vårt statsskick. Men dom utgör ett relativt allvarligt hot mot enskilda demokratiska funktioner, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid Säpo till Ekot.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.