Måndag 27 Jun
Stockholm

Efter friandet av Husbypolisen – nu anmäls åklagaren

Förundersökningen mot polisen läggs ner – då anmäls åklagaren.
1 av 6
Förundersökningen mot polisen läggs ner – då anmäls åklagaren. Foto: Instagram
Lilla Namo gick till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned.
2 av 6
Lilla Namo gick till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned. Foto: Scanpix/Faksimil Instagram
Bland annat på Instagram
3 av 6
Bland annat på Instagram. Foto: Faksimil Instagram
Rami Al-Khamisi, talesperson för organisationen Megafonen, menade att detta är ett väldigt tydligt bevis på att människor är mindre värda i förorten.
4 av 6
Rami Al-Khamisi, talesperson för organisationen Megafonen, menade att detta är ett väldigt tydligt bevis på att människor är mindre värda i förorten. Foto: Privat
Polisens skott låg bakom upploppen i Husby.
5 av 6
Polisens skott låg bakom upploppen i Husby. Foto: Instagram
Stenkastning mot polis och räddningstjänst rapporterades i flera områden i Stockholm.
6 av 6
Stenkastning mot polis och räddningstjänst rapporterades i flera områden i Stockholm. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Efter beskedet om att förundersökningen mot den polis som avlossade det dödande skottet i Husby i maj lades ned har flera personer anmält åklagaren i fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
JO

Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt.  JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de där anställda befattningshavarna.

Utgångspunkten för JO:s verksamhet är den enskildes intresse av att bli föremål för en lagenlig och även i övrigt korrekt behandling från myndigheternas sida. JO-ämbetet är en del av det konstitutionella skyddet för den enskildes grundläggande fri- och rättigheter.

STOCKHOLM. I går kom beskedet att förundersökningen mot den polisman som den 13 maj sköt ihjäl en 69-årig man under ett ingripande i Husby, något som tros ligga bakom de kravaller som senare skakade Stockholm. Ett beslut som fick hård kritik, bland annat från hiphop-stjärnan Lilla Namo och från organisationen Megafonen.

– Det var väntat att den skulle läggas ner. Tittar man till tidigare domar där polisen har använt övervåld och slagit ihjäl människor så har de ändå gått fria från åtal. Det ligger mycket frustration och besvikelse bakom allt detta och det tror jag att många håller med mig om, sa Rami Al-Khamisi, talesperson för organisationen Megafonen, till Nyheter24 då.

"Ändra lagstiftningen"

Nu anmäls dock Eva Finné, chefsåklagare vid Riksenheten för polismål och den som ytterst tog beslutet att lägga ned förundersökningen, till Justitieombudsmannen. En av flera som anmält är Björn Öjerskog.

– Det är ganska självklart att folk reagerar, säger han till Nyheter24.

Tror du att det kommer att få någon effekt?

– Nej, egentligen skulle man väl ha vänt sig till Beatrice Ask för det. Ändringen måste komma från politikerhåll.

Vad borde göras?

– Man borde ändra lagstiftningen så att alla dödsfall som inträffar i samband med ett polisingripande blir föremål för en brottsutredning och tas upp i domstol.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.