När kollegan beordrades att lämna brottsplatsen lyckades gärningsmannen fly.
När kollegan beordrades att lämna brottsplatsen lyckades gärningsmannen fly. - Foto: SCANPIX

Gripen man lyckades fly – "Polisbemanningen är alldeles för låg"

Poliserna hade gripit en misstänkt gärningsman när den ena polisen beordrades till ett annat ärende. Då lyckades gärningsmannen fly.
"Bemanningen är alldeles för låg", skriver polismannen i en anmälan.


LINKÖPING. Underbemanning av polisen i Linköping ledde till att en gripen person lyckades smita. Det visar en tillbudsanmälan från en kritisk polis.

Polismannen hade tillsammans med en kollega gripit en misstänkt gärningsman när kollegan fick order om att lämna platsen och bege sig till ett nytt ärende. Detta trots att den gripne personen inte hunnit identifieras. 

Kritisk till att kollegan tvingades bort

Nu riktar polisen som blev kvar kritik mot polismyndigheten.

"Konsekvensen blev att jag blev ensam kvar utan fordon med målsäganden, dennes väninna och gärningsmannen. Gärningsmannen lyckades fly från mig när jag ställde en fråga till målsäganden. Situationen kunde ha undvikits om vi hade fått jobba vidare i hel patrull", skriver polismannen.

"Inte tillräckligt hög kvalitet"

Händelsen klassificeras som en allvarlig händelse och polismannen anser att situationen hade kunnat undvikas.

"Min uppfattning är att bemanningen är alldeles för låg. Vi kan inte ingripa på alla ärenden med tillräckligt hög kvalitet och säkerhet för involverad personal och tredje man", skriver han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.