Kvinnor som söker hjälp för mobilberoende har ofta svårt att logga ut från Hemnet.
1 av 4
Kvinnor som söker hjälp för mobilberoende har ofta svårt att logga ut från Hemnet. - Foto: - / Robin Haldert
De kvinnor som söker hjälp är 30-45 år.
2 av 4
De kvinnor som söker hjälp är 30-45 år. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Beroendet handlar om en slags verklighetsflykt.
3 av 4
Beroendet handlar om en slags verklighetsflykt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Enligt Hemnet själva är det nästan lika många män som kvinnor som surfar på Hemnet, med en övervikt av kvinnor på någon procent med fördelningen 53/47.
4 av 4
Enligt Hemnet själva är det nästan lika många män som kvinnor som surfar på Hemnet, med en övervikt av kvinnor på någon procent med fördelningen 53/47. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hemnet är den nya drogen: "Fungerar som en tillflykt för kvinnor"

Allt fler människor söker hjälp för mobilberoende och mestadels är det kvinnor.
– Bostadssajten Hemnet fungerar som en tillflykt för många kvinnor som mår dåligt, säger behandlingsassistenten Anki Elliot.


Allt fler beroende

Svenska Dagbladet rapporterade under söndagen att fler och fler hör av sig till Kolmordens behandlingshem för att få hjälp med sitt mobilberoende.

Våga se problemet

Ankis tips är att våga se problemet hos dig själv och andra. Säg “jag ser detta, vad står det för?"

KOLMÅRDEN. När telefonen ringer hos behandlingshemmet är det allt oftare frågor om mobilberoende. 

– Samtalen som kommer in om mobilberoende är från vuxna i den lägre medelådern, säger Anki Elliot, 57, behandlingsassistent på Kolmårdens behandlingshem, till Nyheter24

Många kvinnor ständigt uppkopplade på Hemnet

– Vi får samtal från vuxna som fastnar med sin mobiltelefon. De är inne på Blocket och Tradera hela tiden, och många kvinnor är ständigt uppkopplade på Hemnet. Det är deras grej att kolla kåkar hela tiden, berättar föreståndare Roger Thörn, för SvD i en artikel om mobilberoende som publicerades under söndagen. 

Varför just Hemnet lockar kvinnor beror på lättåtkomligheten, samt att sidan är en verklighetsflykt, menar Elliot. 

– Det kan handla om att drömma sig bort, att helt enkelt fly från jobbiga saker.  

Hur ser ni på att det verkar finnas användare som har svårt att logga ut? 

– Det är såklart aldrig bra när konsumtion går till överdrift, oavsett vilken produkt eller tjänst det handlar om. Bostaden är central i många människors liv och någonting som verkligen engagerar, säger Moa Linder, pressansvarig på Hemnet, till Nyheter24.

Skulle ni kunna tänka er att länka till en sida för mobilberoende från er sajt?

– Det är ingenting som vi pratat om i dagsläget, men om det visar sig att detta är ett stort samhällsproblem får vi som en av Sveriges största sajter diskutera hur vi kan hjälpa de som upplever att de spenderar för mycket tid på internet, säger Linder.

Kan splittra familjer

– Beroendet syns inte, luktar inte och hjälp är mer otillgängligt. Det är någonstans i gränslandet mellan spel och köpberoende men lutar mer åt ett slags spelberoende. Dessutom är det är svårt att gå till socialförvaltningen och få hjälp för sitt mobilberoende, säger Anki Elliot och tillägger: 

– Men det kan fortfarande splittra familjer. 

/
/
App
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.