Den danska tiokronan och den nya svenska femman.
1 av 17
Den danska tiokronan och den nya svenska femman.
Tycker du att mynten är för lika?
2 av 17
Tycker du att mynten är för lika? - Foto: Nationalbanken
Här är den nya svenska femkronan.
3 av 17
Här är den nya svenska femkronan. - Foto: Sveriges riksbank
Frågan är hur bankerna ska lösa frågan.
4 av 17
Frågan är hur bankerna ska lösa frågan. - Foto: Nationalbanken
Den nya femkronan blir åtminstone mer lik den svenska tiokronan.
5 av 17
Den nya femkronan blir åtminstone mer lik den svenska tiokronan. - Foto: Sveriges riksbank
Här är våra nya mynt. Tiokronan byter inte utseende.
6 av 17
Här är våra nya mynt. Tiokronan byter inte utseende. - Foto: Sveriges riksbank
Vi får en helt ny tvåkrona.
7 av 17
Vi får en helt ny tvåkrona. - Foto: Sveriges riksbank
Kung Carl Gustaf är motiv.
8 av 17
Kung Carl Gustaf är motiv. - Foto: Sveriges riksbank
Den nya enkronans framsida ser nästan exakt ut som tvåkronans.
9 av 17
Den nya enkronans framsida ser nästan exakt ut som tvåkronans. - Foto: Sveriges riksbank
Baksidan får dock ett nytt utseende.
10 av 17
Baksidan får dock ett nytt utseende. - Foto: Sveriges riksbank
År 2015 får vi även nya sedlar.
11 av 17
År 2015 får vi även nya sedlar. - Foto: Sveriges Riksbank
Den kända barnboksförfattaren Astrid Lindgren kommer vara det nya motivet på 20-lappen framöver. Bakgrunden på sedeln kommer föreställa Småland som är det landskap hon växte upp i.
12 av 17
Den kända barnboksförfattaren Astrid Lindgren kommer vara det nya motivet på 20-lappen framöver. Bakgrunden på sedeln kommer föreställa Småland som är det landskap hon växte upp i. - Foto: Sveriges Riksbank
Vår nya 200-lapp kommer att prydas av film- och teaterregissören Ingmar Bergman. Bakgrunden kommer att föreställa Gotland där Bergman dog 2007.
13 av 17
Vår nya 200-lapp kommer att prydas av film- och teaterregissören Ingmar Bergman. Bakgrunden kommer att föreställa Gotland där Bergman dog 2007. - Foto: Sveriges Riksbank
Vår 50-lapp kommer att föreställa författaren, vissångaren och konstnären Evert Taube. Bakgrunden föreställer Bohuslän som är de landskap han hämtat mycket inspiration av.
14 av 17
Vår 50-lapp kommer att föreställa författaren, vissångaren och konstnären Evert Taube. Bakgrunden föreställer Bohuslän som är de landskap han hämtat mycket inspiration av. - Foto: Sveriges Riksbank
Den hyllade skådespelerskan Greta Garbo kommer att vara det nya motivet på 100-lappen. Bakgrunden föreställer Stockholm som är den stad hon växt upp i.
15 av 17
Den hyllade skådespelerskan Greta Garbo kommer att vara det nya motivet på 100-lappen. Bakgrunden föreställer Stockholm som är den stad hon växt upp i. - Foto: Sveriges Riksbank
Hovsångerskan Birgit Nilsson kommer att vara det nya motivet på 500-lappen. Bakgrunden kommer föreställa Skåne som är den plats Nilsson föddes.
16 av 17
Hovsångerskan Birgit Nilsson kommer att vara det nya motivet på 500-lappen. Bakgrunden kommer föreställa Skåne som är den plats Nilsson föddes. - Foto: Sveriges Riksbank
Nationalekonom och ämbetsman Dag Hammarsköljd har fått äran att vara motivet på den nya 1000-lappen. Hammarsköljd har bland annat varit FN:s generalsekreterare. Bakgrunden kommer att föreställa Lappland.
17 av 17
Nationalekonom och ämbetsman Dag Hammarsköljd har fått äran att vara motivet på den nya 1000-lappen. Hammarsköljd har bland annat varit FN:s generalsekreterare. Bakgrunden kommer att föreställa Lappland. - Foto: Sveriges Riksbank

Danskarna kan sätta stopp för den nya svenska femkronan

Sverige får nya mynt i oktober 2016. Men den nya guldfärgade femkronan kan stoppas – den är nämligen för lik den danska tiokronan.


Nya sedlar och mynt

I oktober 2015 får Sverige nya 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar. Dessutom införs en 200-kronorssedel. Året därpå får vi nya 100- och 500-kronorssedlar samt nya mynt. Det blir nya utseenden på en- och femkronan och det blir en helt ny tvåkrona. 

Här kan du läsa mer om de nya sedlarna och här kan du läsa mer om de nya mynten.

Nya mynt och nya sedlar. Det är vad som väntar Sverige i oktober 2015 och oktober 2016. De befintliga sedlarna och mynten får nya utseenden och dessutom införs en tvåkrona och en 200-kronorssedel. 

Men redan nu kan vår nya femkrona komma att stoppas. Femman, som är guldfärgad och mindre än dagens mynt, har många likheter med den danska tiokronan. Något som kan leda till förväxling. 

Frågan ska tas upp på specialmöte

Likheterna mellan mynten har enligt Svenska Dagbladet lett till att Riksbanken och den danska centralbanken kommer att inleda förhandlingar om mynten. Bedöms den nya femkronan vara för lik så kan myntet stoppas innan premiärdatumet. 

– Det finns många mynt ute i cirkulation och det är svårt att hitta ett fönster där myntet inte liknar något annat, säger Christina Wejshammar till nyhetsbyrån Siren.

Bläddra i bildspelet ovan för att se alla våra nya sedlar och mynt. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!