Demonstrationen mötte motstånd och blev stundtals stökig. Nazisterna skrek "döda de röda", något de nu polisanmälts för.
1 av 3
Demonstrationen mötte motstånd och blev stundtals stökig. Nazisterna skrek "döda de röda", något de nu polisanmälts för. - Foto: JESSICA GOW / TT BILD
Svenska Motståndsrörelsen klassas som militant av Säpo och vill införa ett totalitärt styre.
2 av 3
Svenska Motståndsrörelsen klassas som militant av Säpo och vill införa ett totalitärt styre. - Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix
Bråk i samband med en SMR-demonstration (och tillhörande motdemonstration) i Skellefteå.
3 av 3
Bråk i samband med en SMR-demonstration (och tillhörande motdemonstration) i Skellefteå. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Ansvarig för nazistsajt kan åtalas för och uppvigling

Den ansvarige utgivare för nazistiska Nordfront borde åtalas för hets mot folkgrupp och uppvigling. Det menar Justitiekanslern, som nu ber om regeringens medgivande för det senare.


Anmäls för "döda de röda"

I samband med lördagens nazistdemonstration i Stockholms innerstad, exakt 75 år efter Kristallnatten, skrek aktivister från SMR bland annat "död åt de röda" och "döda de röda", något som fångades på film av bland annat Aftonbladet. Föreningen Juridikfronten har polisanmält händelsen i hopp om att det ska utredas som uppvigling.

"Att nationella ska börja beväpna sig är självklart. Vi är medvetna om riskerna och någon kommer dö det är oundvikligt. En morakniv kostar inte mycket och böterna för brott mot knivlagen är låga. Det kan rädda ert liv."

Så står det i en kommentar som publicerats i maj 2010 på Nordfront – nazistiska Svenska motståndsrörelsens (SMR) sajt.

Nu vill Justitiekanslern (JK) åtala den ansvarige utgivaren för uppvigling. En begäran skickades i slutet av förra veckan in till regeringen om att åtala mannen för yttrandefrihetsbrottet.

De andra två kommentarer som JK menar är uppvigling är följande:

"Min personliga åsikt är i alla fall att alla nationella i hela riket oavsett tillhörighet ska beväpna sig. Och beväpna sig så mycket som möjligt. Minsta provokation från de röda skall bemötas med 10 gånger så hårdare våld(...)"

"Beväpna er! Moraknivar är billiga. Ta gärna de längre modellerna. Varje gång en nationell blir överfallen så ska åtminstone en av de kriminella ligga bredvid honom med halspulsådern avskuren. Det är ingen rättighet att beväpna sig, det är en skyldighet!"

"Länge leve Adolf Hitler"

Utredningen som JK gjort spänner över två förundersökningar. I dessa två handlar det tillsammans om 31 kommentarer som JK valt att gå vidare med, varav tre anses utgöra uppvigling. Övriga gäller hets mot folkgrupp, ett brott JK själv kan väcka åtal för. Detta har dock än så länge inte skett, trots att den senaste förundersökningen inleddes i augusti.

Bland de kommentarer som utretts gällande hets mot folkgrupp går det bland annat att läsa:

"Länge leve nationalsocialismen! Länge leve Adolf Hitler!"

"I sedvanlig, liberal anda får dessa parasiter bidrag för att de så snällt lämnar ett land de aldrig skulle ha kommit till. När ska Sverige få ett styre som ser till det svenska folkets väl och skickar iväg främlingarna härifrån?"

Innan sommaren 2012 modererade Nordfront sina kommentarer. Det är alltså totalt 31 av dessa som JK nu vill åtala den ansvariga utgivaren för. Samtidigt utreder polisen om de omodererade kommentarerna kan utgöra ett brott mot BBS-lagen.

Juridikfronten bakom anmälan

I juli plockade sajten bort de kommentarerna som var under utredning, vilket förde med sig att preskriptionstiden på sex månader börjat löpa. Därför uppmanar JK Anna Skarhed regeringen att behandla frågan skyndsamt.

Det var föreningen Juridikfronten, som Nyheter24 tidigare skrivit om, som låg bakom anmälan till JK tidigare i år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!