Ingången till koncentrationslägret i Auschwitz.
1 av 3
Ingången till koncentrationslägret i Auschwitz. - Foto: TT BILD
Eleverna fick se bilder från Förintelsen – då skrattade vissa och någon skrek "Heil Hitler". Här: Bild från koncentrationslägret i Dachau.
2 av 3
Eleverna fick se bilder från Förintelsen – då skrattade vissa och någon skrek "Heil Hitler". Här: Bild från koncentrationslägret i Dachau. - Foto: TT BILD
Bianca Meyer.
3 av 3
Bianca Meyer.

Skolelever skrek "Heil Hitler" – under pjäs om judeförföljelsen

När skolungdomar från Kiruna skulle se en föreställning om judeförföljelsen skrek någon "Heil Hitler". Inga lärare reagerade.


Förintelsen

Under sin tid vid makten beräknas det att nazisterna i Tyskland på 30- och 40-talet mördade mellan 5,6 och 6,2 miljoner judar. 2,9 miljoner av dessa dog i förintelseläger där de antingen svalt ihjäl eller dödades i gaskammare.

Även romer, homosexuella, krigsfångar, handikappade och politiska motståndare dödades i lägren.

KIRUNA. Högstadieelever från Kiruna bjöds på torsdagen på föreställningen "En enkel biljett", som handlar om förföljelsen av judar i Nazityskland under 30- och 40-talet.

Men föreställningen överskuggades av att elever skrattade åt Förintelsebilder och skrek nazistiska slagord.

– Jag berättade min mormors historia, hon satt i Auschwitz. Då blev det problem under föreställningen. Det var folk som skrattade när bilder från Förintelsen visades, det var en kille som skrek Heil Hitler och någon annan ropade någonting om att jag skulle våldtas, berättar huvudrollsinnehavaren Bianca Meyer för Sveriges Radio Norrbotten.

"Tycker det är väldigt obehagligt"

Föreställningen är en del i ett projekt som går ut på att motverka främlingsfientlighet bland unga i Norrbotten. Meyer kunde inte tro sina öron när hon stod på scenen.

– Jag tycker att det är väldigt obehagligt att de här attityderna och stämningarna finns bland de här ungdomarna. Men samtidigt betyder det att det jobb vi gör är viktigt och behövs, säger hon till Sveriges Radio Norrbotten.

Enligt henne skedde detta mitt under föreställningen – men inga lärare ska ha sagt till eleverna.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.