Torsdag 9 Dec
Stockholm

Grandiosa anklagade Facebookspelare för fusk – nu får alla ett PS4

Lukas deltog i tävlingen men anklagades för fusk.
1 av 5
Lukas deltog i tävlingen men anklagades för fusk. Foto: Privat / Faksimil Facebook / TT BILD
Nu får han ett PS4 trots allt, men han känner sig ändå lurad.
2 av 5
Nu får han ett PS4 trots allt, men han känner sig ändå lurad. Foto: Privat
Grandiosa meddelade på sin Facebooksida att de misstänker att deltagare har fuskat med speciella datorprogram.
3 av 5
Grandiosa meddelade på sin Facebooksida att de misstänker att deltagare har fuskat med speciella datorprogram. Foto: Facebook
En av de arga kommentarerna.
4 av 5
En av de arga kommentarerna. Foto: Faksimil Facebook
En annan.
5 av 5
En annan. Foto: Faksimil Facebook

Lukas Åteg lyckades placera sig på en tiondeplats och skulle därmed ha vunnit ett Playstation 4. Till en början anklagade företaget Grandiosa Lukas och nio andra deltagare för att ha fuskat och därför diskvalificerades de. Men nu ändrar de sig.

– Vi friar hellre än fäller, säger Nicklas Sjöqvist, Procordias presschef, till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kommentarer på Grandiosas Facebooksida

"Fortsätt kämpa på vänner! Grandiosa väntar bara tills det tystnar här så de kan strunta i oss och gå vidare!"

"Godast pizza i frysdisken, men tävlingar och facebok misslyckas ni fatalt med. Behåll era PS4:or"

"Nu tycker jag att Grandiosa har gått alldeles för långt"

STOCKHOLM. Företaget Grandiosa, som är känt för sina fryspizzor, utlyste en tävling på Facebook där tio deltagare hade chans att vinna ett exemplar av nya Playstation 4 varje vecka.

De tio som hade högst resultat i slutet av veckan var de som vann. Resultatet uppnåddes med hjälp av ett spel men också genom att deltagarna skulle värva nya spelare bland sina vänner.

Tidigare har det varit möjligt att värva obegränsat antal vänner och på så sätt få en del extra poäng, men efter två veckors tävlande beslöt Grandiosa för att begränsa det till 20 värvningar – detta för att fler skulle ha ungefär lika stor chans att vinna.

Lukas Åteg, 16, var en av de som deltog i tävlingen och lyckades placera sig på en tiondeplats i söndags – något som skulle garantera honom ett PS4.

– Jag satt sex timmar om dagen för att kämpa mig upp i topplistan. Jag och många andra satt flera timmar i sträck i flera dagar, säger Lukas till Nyheter24.

Skulle granska deltagarna

Under måndagen, dagen efter den avslutade veckotävlingen, meddelade Grandiosa att de skulle granska deltagarna som låg i topp tio – däribland Lukas – för att utesluta fusk.

På tisdagen meddelade Grandiosa att de hade dragit sina tio vinnare, men varken Lukas eller någon av de andra nio toppdeltagarna var bland vinnarnamnen. 

– Många var upprörda, en del skrev inlägg på Facebook, men Grandiosa svarade aldrig och nu försöker de bara dölja allt, säger Lukas.

Här är ett av de upprörda inläggen:

"Accepterar inte speciella datorprogram"

Men som om det inte var nog med det så diskvalificerade Grandiosa de tio och därför skulle Lukas nu inte ha en möjlighet att delta i de kommande två veckotävlingarna.

På sin Facebooksida skrev Grandiosa:

"Vissa svar diskvalificeras. För rättvisans skull. Vi vill att alla som deltar i vår stora tävling skall ha samma möjligheter att vinna. Vi accepterar t ex inte att man använder speciella datorprogram när man tävlar, eller att man använder flera egna Facebook-konton eller andra tekniska finesser som endast ett fåtal personer kan ha tillgång till.".

Finns det någon anledning till att de misstänkte fusk?

– Jag tror inte det. Alla hade samma poäng, och då kanske de tror att man har använt sig av ett program? Men det finns ett maxresultat och har man tur så får man maxpoängen.

Är det möjligt att fuska?

– Det vet jag inte heller. Man ska ju klicka på ett speciellt sätt och jag utvecklade till slut en taktik på hur man skulle klicka för att få bäst resultat.

Företaget ändrar sig – "känner mig fortfarande lurad"

Efter att Nyheter24 hade uppmärksammat Lukas fall har nu företaget valt att ändra sig. NicklasSjöqvist, presschef för Procordia som ansvarar över bland andra Grandiosa, kom med ett glädjande besked under onsdagseftermiddagen:

– Vi har suttit nu med detta under dagen och vi friar hellre än fäller eftersom vi inte till hundra procent kan klargöra om de diskade deltagarna har använt sig av ett program eller inte. Alla som har diskats kommer att få ett eget Playstation, säger Sjöqvist.

När Lukas får beskedet blir han nöjd – men är fortfarande arg på företaget.

– Om jag får priset som jag har kämpat mig till och förtjänar för att jag följt tävlingen så känns det självklart bra och skönt att de löste problemet. Dock känns det fortfarande inte bra att Grandiosa har betett sig som de har gjort. De har anklagat oss för fusk och diskat oss utan varning. De har även har ändrat sina regler samt försökt dölja detta för allmänheten. Jag känner mig fortfarande lurad, avslutar Lukas.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela