Censurerade versionen.
1 av 3
Censurerade versionen.
Den återskapade versionen.
2 av 3
Den återskapade versionen.
En modifierad version som spridits på Twitter.
3 av 3
En modifierad version som spridits på Twitter.

Björklund-protesten på skolfotot censurerades

Med ett plakat med texten "GY'11 killed us" försökte klassen skämta om utbildningsminister Jan Björklunds skolreform på skolfotot. Inte okej, tyckte Svenskt skolfoto – som censurerade det.


GY11

Läroplanen för gymnasieskolan som började gälla från och med läsåret 2011/2012.

Källa: Skolverket

STOCKHOLM. Inför spexfotot i höstas var eleverna i klass S3A på Kungsholmens gymnasium utklädda till kaniner och höll upp ett plakat med texten "GY'11 (skolreformen, reds. anm.) killed us" och en bild på utbildningsminister Jan Björklund (FP). Bilden på utbildningsministern och texten redigerades sedan i efterhand av Svenskt skolfoto och fanns inte med i skolkatalogen som skickades hem till eleverna. 

Att bilden ändrats gjorde många elever upprörda och skolans elevtidning Kzine återskapade bilden så att bildens egentliga budskap skulle synas. Det "återskapade" skolfotot spreds sen snabbt på Twitter.

Kritiserar skolan

Melica Flygelholm går i en annan klass på Kungsholmens gymnasium. Hon skrev en artikel om censuren och ställer sig frågande till fotoföretagets policy som lyder:

"Skyltar eller teckningar med hänsyftning till person eller åsikt, som kan innehålla dolda budskap och därför upplevas som kränkande, får ej förekomma på bild.", källa Svenskt skolfoto.

– Tydligen så är det inte okej att lättsamt skämta om en politiker längre. Åtminstone inte på Kungsholmens gymnasium, skriver Flygelholm i artikeln.

– Jag tycker att S3A censurerades till den grad att de begränsas i sin rätt att uttrycka sig, säger Flygelholm till Nyheter24.   

Peter Lyth är gymnasiechef för Kungsholmens gymnasium. Han säger att skolan inte har någon del i retuscheringen och säger till Nyheter24 att skolan ingått avtal med Svenskt skolfoto och att det är deras etiska regler som gäller.

– Jag förstår att vissa saker inte tillåts men jag tycker att vi inte hade fått tillräckligt med information om vad som var tillåtet eller inte, säger Flygelholm till Nyheter24 och fortsätter:

– Men det känns dumt mot klassen som lagt ned så mycket jobb för en bild som sedan inte föreställer någonting.    

Flertalet bilder censurerades

Men S3A:s klassfoto var inte det enda som ändrats i efterhand av Svenskt skolfoto. En klass hade sminkat sig med röd färg som skulle föreställa blod. I skolkatalogen är blodet numera grönt.  

Nyheter24 har försökt att nå Svenskt skolfoto för en kommentar. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.