Expos chefredaktör Daniel Poohl.
Expos chefredaktör Daniel Poohl. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Nazistledare bakom hjälporganisation

Den svenske nazisten Björn Cederström styr hjälporganisationen Mariahjälpen, som söker donationer i juletider. – Kom inte med något högerextremt. Håll käften på ren svenska, säger han till Aftonbladet.


Saknas information hos Skatteverket

Mariahjälpen registrerades som ideell förening redan 2008 och hävdar själva att ha F-skattsedel, något som skulle bevisa att man betalar in skatter och sociala avgifter. Enligt Skatteverket har organisationen dock aldrig haft någon F-skattsedel eller redovisat vare sig ekonomisk information eller företrädare, skriver Aftonbladet.

SVERIGE. Han har tidigare haft ledande roller i flera nazistiska rörelser i Sverige. Nu ligger Björn Cederström bakom hjälporganisationen Mariahjälpen, som söker donationer på bland annat Facebook nu i juletider.

Cederström var drivande i den militanta organisationen Försvarskåren Sveriges självförsvar och i nazistiska Nationalsocialistiska svenska arbetarpartiet, uppger Aftonbladet. Bilder som Nyheter24 tagit del av visar också att han var med och demonstrerade med nazistiska Svenskarnas parti i Stockholm den 14 september. Han sågs bland annat skaka hand med SvP-ledaren Stefan Jacobsson.

"Håll käften på ren svenska"

På hemsidan och på Facebook skriver Mariahjälpen att de utgår från ett kristet budskap. De manar människor att skänka både pengar och exempelvis möbler och kläder.

När Cederström får frågan om hur verksamheten rimmar med hans åsikter blir han upprörd.

– Kom inte med något högerextremt. Håll käften på ren svenska. Det har ingenting med Mariahjälpens verksamhet att göra. Vi riktar oss till alla människor. Alla har lika värde, säger han till Aftonbladet.

"Får man inte kalla någon för neger i dag?"

Men på hjälporganisationens hemsida sprids bland annat en bild på en kvinna som enligt bildtexten "våldtagits av muslimer", en bild som använts av flera högerextrema och nazistiska sajter de senaste åren.

– Det är sant ju. Hon blev våldtagen av muslimer. Vadå får man inte kalla någon för muslim eller neger i dag? Det är inget främlingsfientligt. Det är rena rama sanningen, säger Cederström till tidningen.

"Fundera på vad pengarna går till"

Han beskriver sig själv som "en nationell". Så sent som i februari manade Cederström till revolution i en krönika på högerextrema Nationaldemokraternas hemsida.

"Vi svenskar är ockuperade, vi har blivit slavar i vårt eget land. Vi lever i ett slaveri som bygger på massinvandring, kulturförstöring, främmande religioner, barngiftermål, pedofili", skrev han då.

Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, uppmanar de som väljer att skänka till Mariahjälpen att kontrollera vad som händer med donationerna.

– Det här är en person som driver sina högerextrema idéer som ett företag. Så man kan ju fundera på vad pengarna egentligen går till, säger han till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.