Sverige är bäst i världen på hbt-certifierade arbetsplatser.
1 av 3
Sverige är bäst i världen på hbt-certifierade arbetsplatser. - Foto: TT BILD
Det är dock en bit kvar att gå. På vissa förskolor som certifierats har personalen hotats.
2 av 3
Det är dock en bit kvar att gå. På vissa förskolor som certifierats har personalen hotats. - Foto: TT BILD
Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) har nyligen sjösatt projektet med att hbt-certifiera 43 000 landstingsanställda.
3 av 3
Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) har nyligen sjösatt projektet med att hbt-certifiera 43 000 landstingsanställda. - Foto: TT BILD

Trots hoten – Sverige slår rekord i att hbt-anpassa

Samtidigt som Sverige når nya höjder i hbt-certifiering går utvecklingen skrämmande långsamt hos vissa.


Kvitto

På RFSL:s hemsida beskrivs hbt-certifieringen av arbetsplatser som ett kvitto på att man som organisation eller företag tillägnat sig kunskap och verktyg för att kontinuerligt jobba med hbt-frågor.

Här kan du läsa mer om hbt-certifieringen och hur den går till.

Världens största hbt-kurs påbörjades nyligen i Stockholms län. Det är en webbaserad kurs för 43 000 landstingsanställda med syfte att förbättra kunskaperna om homo-, bi- och transpersoner. Samt att lära personalen bemöta alla människor med respekt.

– Det finns mycket fördomar och felaktiga attityder hos hela befolkningen, även hos landstingsanställda. Det behöver vi synliggöra och få människor att reflektera över. Om vi menar allvar med alla människors lika värde så behöver vi kompetens för det, säger landstingsrådet och folkpartisten Birgitta Rydberg, till SVT.

Hotad personal

Trots att fler människor börjat få upp ögonen för hbt-frågor finns det fortfarande de som upprörs. På en del arbetsplatser där man försökt genomföra certifieringen har reaktionerna blivit kraftiga. Bland annat på vissa förskolor där det förekommit att personal hotats. 

SVT har pratat med Lotta Rajalin, förskolechef i Stockholm, som tror att hoten beror på okunskap.

– Jag skulle inte kunna jobba med det här om jag gick runt och var rädd. Att ge barnen och familjerna som vi har ansvar för vad de behöver och att följa utvecklingen är vårt uppdrag och det väger tyngre, säger hon.

Offentliga sektorn i topp

Efter att projektet med hbt-certifieringar drogs igång 2008 har omkring 150 arbetsplatser blivit certifierade av RFSL. Men det är dock långt kvar att gå. De flesta företag som genomgått utbildningen ligger i storstadsregionerna och andelen privata företag som certifierats är mycket låg.

HBT
/
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.