Mannen som tidigare är dömd för sexuella övergrepp mot barn har fört sin styvson utomlands.
1 av 3
Mannen som tidigare är dömd för sexuella övergrepp mot barn har fört sin styvson utomlands. - Foto: TT BILD
Helsingborgs kommun har tidigare godkänt mannen för adoption, trots sitt brottsregister.
2 av 3
Helsingborgs kommun har tidigare godkänt mannen för adoption, trots sitt brottsregister. - Foto: TT BILD
Mannen säger sig inte ha några brådskande planer på att återvända hem med pojken.
3 av 3
Mannen säger sig inte ha några brådskande planer på att återvända hem med pojken. - Foto: TT BILD

Barnsexdömd man har fört pojke utomlands

En man som är dömd för sexuella övergrepp mot barn har polisanmälts för att ha fört sin tioårige styvson utomlands.


Dömd för 90 brott

Mannen som är i 60-årsåldern är tidigare dömd till fängelse för sexuella övergrepp mot en femårig grannflicka 2004. Han har även varit misstänkt för våldtäkt mot en 15-årig flicka. I övrigt har mannen dömts för totalt 90 brott och fyra fängelsestraff.

Helsingborgs Dagblad har granskat fallet där kommunen missade mannens brottsregister och valde att godkänna honom för adoption av sin styvson. Läs mer här.

HELSINGBORG. Trots att mannen är dömd för sexuella övergrepp mot barn godkände kommunen honom för adoption av sin styvson. Något de senare anmälde sig själva för när fallet blev känt.

Under tiden som fallet omprövas har pojken därför fått en särskilt förordnad vårdnadshavare, vilket den barnsexdömde mannen inte bryr sig om. I stället har mannen, som är i 60-årsåldern, nu tagit med sig pojken och åkt utomlands, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

”För pojkens bästa”

– Det pågår en förundersökning om egenmäktighet med barn. Det vill säga att man olovligen, utan att vårdnadshavaren godkänt det, åkt utomlands med barnet, säger Ann-Marie Kazmirovicz, utredare vid polisens familjevåldssektion till Helsingborgs Dagblad.

Själv säger mannen att det är för pojkens bästa som han lämnat landet.

– Det är bäst med tanke på vad som händer i Sverige, med polisen och allt. Går adoptionen sedan igenom åker han till mig, annars stannar han här och bor hos sin biologiska pappa. Att pojken bor hos mig är pappans villkor för att ge sitt medgivande till adoption, säger han till Helsingborgs Dagblad.

"Har inte gjort något fel"

Mannen åkte utomlands med pojken i december och har sin egen hemresa planerad den 20 januari. Han säger till Helsingborgs Dagblad att han inte är särskilt oroad över den pågående polisutredningen mot honom.

– Den får ha sin gång. Jag anser att jag inte har gjort något fel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.