Universitetssjukhuset i Örebro får nu kritik av IVO.
1 av 3
Universitetssjukhuset i Örebro får nu kritik av IVO. - Foto: TT BILD
Sjukhuset missade även att kvinnan bar på tvillingar.
2 av 3
Sjukhuset missade även att kvinnan bar på tvillingar. - Foto: TT BILD
Trots att kvinnan ville stanna på kliniken skickades hon hem.
3 av 3
Trots att kvinnan ville stanna på kliniken skickades hon hem. - Foto: TT BILD

Skickades hem trots oavslutad abort – fostret kom ut hemma

Universitetssjukhuset i Örebro får nu kritik efter att ha skickat hem en kvinna mot hennes vilja samt missat att hon bar på tvillingar.


Kritiseras

I beslutet från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skriver man bland annat:

"I det aktuella fallet gör IVO bedömningen att verksamheten i flera avseenden har brustit i omhändertagandet av patienten i samband med avbrytandet av graviditeten. 

Utifrån de förutsättningar som förelåg borde patienten ha fått stanna kvar på sjukhuset. Det framkommer brister i bemötande/information samt i bedömning och råd via telefon, vilket också verksamheten identifierat. IVO anser också att man borde ha uppmärksammat duplexgraviditeten".

ÖREBRO. En kvinna skickades hem från kvinnokliniken efter att en abort inte kommit igång. I stället kom fostret ut hemma – och i bilen på väg tillbaka sjukhuset kom ännu ett.

Skickades hem mot sin vilja

Det var i slutet av maj i fjol som en kvinna var inlagd på kvinnokliniken i Örebro för att abortera ett foster. När aborten inte kom igång beslutade sköterskorna att kvinnan, mot sin vilja, skulle skickas hem.

Drygt två timmar efter att hon kommit hem fick hon svåra kramper i magen och det började rinna vätska från underlivet. När hon kontaktade kvinnokliniken sa de till henne att avvakta. Strax därefter kom fostret ut. 

Missade att kvinnan bar på tvillingar

När hon åter kontaktade kliniken lät de, enligt kvinnans anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, irriterade och vägrade att skicka en ambulans. I stället fick en vän till kvinnan skjutsa henne till sjukhuset. 

I bilen började hon blöda och trodde att det var moderkakan som var på väg. Men det visade sig vara ännu ett foster. Kvinnokliniken hade inte uppmärksammat att kvinnan bar på tvillingar.

Sjukhuset kritiseras

Nu får Universitetssjukhuset i Örebro kritik av IVO som anser att kvinnan aldrig borde ha skickats hem och ultraljudsundersökningarna borde ha påvisat antalet foster.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!