Max-vd:n Richard Bergfors försvarar brevet till de anställda.
1 av 2
Max-vd:n Richard Bergfors försvarar brevet till de anställda. - Foto: Max / Montage
Här är brevet i sin helhet.
2 av 2
Här är brevet i sin helhet.

Efter vd:ns uppmaning – nu bojkottas Max av tusentals

Efter rapporteringen om att Max vd varnat sina anställda för en rödgrön valseger har tusentals gått med i Facebookgruppen "Vi som bojkottar Max".


Kommentarerna flödar

Människor är minst sagt engagerade i Max-frågan. På kort tid har tusentals kommenterat vd:ns uttalande, både på Max egen Facebook-sida och på sidan "Vi som bojkottar Max".

Här är ett urval av kommentarer. De flesta negativa, en del positiva.

Från "Vi som bojkottar Max":

– Våran familj kommer definitivt inte sätta min fot hos Max mer.

– Nu är väl måttet rågat hoppas att personalen som fått denna uppmaning tänker sig för både en och två gånger. Detta är ett brott mot mänskliga rättigheter vi har fri rösträtt i det här landet. Hoppas att ni i personalen inte lyder era överordnade. Jag bojkottar Max.

– Hej då Max! Det är sånt här som äventyrar ett företag, inte humanistisk politik.

– Så där ja. Inget mera Max. Dom serverar dessutom kalla burgers.

Från Max egen Facebook-sida:

– Har aldrig varit så sugen på era hamburgare som nu! Keep it up!! Go MAX!! /Företagare.

– Jag skiter blankt i om ni är dåliga chefer, nånting måste gå bra för så jävla goda burgare! LÄNGE LEVE MAX!!

– Total bojkott av er nu. Jag trodde ni stod för bra värderingar men vet bättre nu.

– Flera års samarbete kommer nu att avslutas med omedelbar verkan.

– Pax för att INTE äta på Max!!!

– Förr gick man omvägar för att hitta en Max nu får man gå omvägar för att slippa en. Några tips på en kedja där man känner sig välkommen?

SVERIGE. I ett internt brev till sina anställda varnar hamburgerkedjan Max vd Richard Bergfors och vice vd Christian Bergfors för vad som kan komma att hända om de rödgröna får makten efter riksdagsvalet: "Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt".

Brevet har uppmärksammats på sociala medier och fick stor spridning under onsdagen. Flera personer har twittrat om en bojkott av kedjan och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har kommenterat uppmaningen.

Manar till bojkott

Reaktionerna mot Max har varit milt sagt starka. Redan under onsdagsförmiddagen startades Facebooksidan "Vi som bojkottar Max" – en sida som i skrivande stund redan har över 17 000 likes.

Kommentarerna väller in på sidan och John, mannen bakom, skriver i ett långt inlägg på torsdagsmorgonen att han är överväldigad över att så många redan hunnit engagera sig. Han förklarar även bakgrunden till sidan och hoppas på att fler väljer att bojkotta:

"Det är möjligt att ledningen för Max inte förstår den absoluta maktposition de som arbetsgivare har mot sina anställda. Men förhoppningsvis kan vår protest göra att saker blir snäppet bättre."

"Drabbar oss längst ner"

Nyheter24 har varit i kontakt med en av de anställda på Max. Den 25-åriga kvinnan, som vill vara anonym, är upprörd över ledningens uppmaning och samtidigt ledsen över hur det påverkat och kommer att fortsätta påverka hennes arbetsplats.

– Nu ska det bojkottas hit och dit vilket säkerligen leder till färre gäster på restaurangen där jag jobbar, något som i första hand drabbar oss längst ned i hierarkin först, säger 25-åringen till Nyheter24.

Hur går snacket nu bland de anställda?

– Vi har pratat en del om hur fel det känns att företaget där vi jobbar ska lägga sig i hur vi röstar, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi tänker mycket på de som kanske är förstagångsväljare, de som inte bott så länge i Sverige med mera, att det är svårare att nyansera det hela då och bli mer påverkad av vad de högre upp i jobbhierarkin säger. 

"Vd:n har fel"

25-åringen är extremt besviken på vd:n Richard Bergfors. Hon undrar varför han överhuvudtaget känner ett behov av att yttra sig om det kommande valet och politiska åsikter.

Att Bergfors dessutom gått ut i tidningen ETC och sagt att kassapersonalen tjänar omkring 19 500 kronor innan skatt menar hon är helt felaktigt.

– Det är missvisande, ingen vanlig medarbetare tjänar dessa summor på sitt heltidsjobb.

/
/
/
/