Fyra års fängelse och 140 400 kronor i skadestånd för våldtäkt mot man
Fyra års fängelse och 140 400 kronor i skadestånd för våldtäkt mot man - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Mer skamligt att bli våldtagen som man"

Man som våldtog man fick högre straff än många män som våldtagit kvinnor.


Straff vid våldtäkt

För våldtäkt kan gärningsmannen dömas till minst två och maximalt sex års fängelse. 

Är våldtäkten grov döms gärningsmannen till mellan sex och tio års fängelsestraff.

Fyra år i fängelse och 140 400 kronor i skadestånd, det blev domen för en man som drogat och sedan våldtagit ett annan man. 

Männen var arbetskamrater som hade bestämt sig för att röka hasch tillsammans. Den våldtagne mannen hade känt sig trött och minns att den dömde mannen stoppat in fingrarna i munnen på honom och därefter drogat honom, skriver Värnamo Nyheter. Efter det hade både en oral och anal våldtäkt genomförts.

Nyheter24 ringde upp en advokat för att få en åsikt om straffet:

– Det är ett högt straff men det är många olika faktorer som spelar in i ett våldtäksfall, exempelvis råhet, säger Tove Rhudin Nichols.

Har diskuterats länge

De låga straffen som blivit påföljder i flera våldtäktsfall mot kvinnor har länge diskuterats. Straffet fyra års fängelse och 140 000 kronor i skadestånd är mycket mer än vad många våldtäktsmän straffas med i Sverige idag.

– Svensk lag ska vara könsneutral men det är människor som dömer, vilket tyvärr gör att det blir olika, säger Tove Rhudin Nichols och fortsätter:

– Många tycker att kvinnor döms mildare i våldsbrott än män till exempel.

Mer skamligt för män

Tove Rhudin Nichols tror att ofta när det är en man som blivit våldtagen av en annan man ses det som mer skamligt än för en kvinna som fallit offer.

– De nämndemän som är med och dömer är inte utbildade inom juridik vilket gör det svårare för dem att tänka helt tekniskt och är mer påverkbara än de juridiskt utbildade. Därför tror jag att de tänker att det skulle vara skamligare att bli våldtagen som man.

/
Man
/
Dom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

General Motors lyfter vinstprognos

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.