Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Mer skamligt att bli våldtagen som man"

Fyra års fängelse och 140 400 kronor i skadestånd för våldtäkt mot man
1 av 1

Fyra års fängelse och 140 400 kronor i skadestånd för våldtäkt mot man

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 25/01/2014 11:56

Man som våldtog man fick högre straff än många män som våldtagit kvinnor.

Fyra år i fängelse och 140 400 kronor i skadestånd, det blev domen för en man som drogat och sedan våldtagit ett annan man. 

Männen var arbetskamrater som hade bestämt sig för att röka hasch tillsammans. Den våldtagne mannen hade känt sig trött och minns att den dömde mannen stoppat in fingrarna i munnen på honom och därefter drogat honom, skriver Värnamo Nyheter. Efter det hade både en oral och anal våldtäkt genomförts.

Nyheter24 ringde upp en advokat för att få en åsikt om straffet:

– Det är ett högt straff men det är många olika faktorer som spelar in i ett våldtäksfall, exempelvis råhet, säger Tove Rhudin Nichols.

Har diskuterats länge

De låga straffen som blivit påföljder i flera våldtäktsfall mot kvinnor har länge diskuterats. Straffet fyra års fängelse och 140 000 kronor i skadestånd är mycket mer än vad många våldtäktsmän straffas med i Sverige idag.

– Svensk lag ska vara könsneutral men det är människor som dömer, vilket tyvärr gör att det blir olika, säger Tove Rhudin Nichols och fortsätter:

– Många tycker att kvinnor döms mildare i våldsbrott än män till exempel.

Mer skamligt för män

Tove Rhudin Nichols tror att ofta när det är en man som blivit våldtagen av en annan man ses det som mer skamligt än för en kvinna som fallit offer.

– De nämndemän som är med och dömer är inte utbildade inom juridik vilket gör det svårare för dem att tänka helt tekniskt och är mer påverkbara än de juridiskt utbildade. Därför tror jag att de tänker att det skulle vara skamligare att bli våldtagen som man.