Onsdag 22 Sep
Stockholm

Kvinna tvingades till psyket – av misstag

Kvinnan hämtades helt felaktigt av polis och kördes till psykakuten. För besväret fick hon en faktura.
Kvinnan hämtades helt felaktigt av polis och kördes till psykakuten. För besväret fick hon en faktura. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Hon hämtades av polis och kördes till psykakuten trots att det inte var några fel på henne. Trots att vården erkänt sitt fel fick hon en faktura på 400 kronor.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Tidigare misstag

Nyheter24 har tidigare skrivit om misstag i psykvården i Kalmar län.

Den gången skrev man ut en patient som senare begick självmord.

KALMAR. Händelsen utspelade sig i Kalmar län strax efter nyår.

Kvinnan hade precis kommit hem från arbetet när det ringde på dörren. Utanför stod två poliser som informerade henne om att hon skulle följa med dem till psykakuten, skriver Barometern.

– Jag sade att det måste vara fel. De var jättesnälla. Men de sa att de inte hade någon mer information och att jag skulle åka med, säger kvinnan till tidningen.

Väl på psyket framkom det att en granne ringt och sagt att kvinnan "eller i alla fall någon", var självmordsbenägen. Snabb uppdagades misstaget, men innan kvinnan fick åka hem var hon tvungen att tala med en psykolog.

Fick faktura

Personalen lovade sedan att skicka en rapport till kvinnan om misstaget. Vad man inte nämnde var att hon också skulle få en faktura.

– Nu har de varit så snälla på landstinget att de har skickat en faktura på 400 kronor för besöket. Men någon rapport har jag inte fått. Då kände jag att något är fel. Jag har fått nog.

"Mycket som gått fel"

Verksamhetschefen för psykiatrin i Kalmar län, Magnus Johansson, förklarar att man har gjort fel.

– Det är så mycket som har gått fel här. Det är inte alls svårt att förstå att hon blir väldigt arg när hon därtill får en faktura, säger han till Barometern.

Men fakturan ska hon åtminstone inte behöva betala.

– Den är enkel att makulera. Det är det lilla i sammanhanget. Det vore bra om hon kontaktade mig.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela